Foto: EFE.

Redacció/ACN. Una Diada més, centenars de miles de persones -1,4 milions segons la Guàrdia Urbana- han sortit al carrer aquest 11 de Setembre per reclamar un estat català propi i ho han fet omplint de gom a gom la Meridiana de Barcelona. Molts dels participants, procedents d'arreu del Principalt, hi han començat a arribar hores abans de que, puntualment a les 17.14 h, un punter a mans de diferents esportistes comencés a recórrer els 5,2 quilòmetres de l'avinguda. El seu destí era la intersecció amb el carrer Pujades, a tocar del Parc de la Ciutadella.

La policia municipal, que ha ubicat 23 punts d'observació entre les 17h i les 17.30h, ha calculat que la mobilització s'ha estès per 344.000 metres quadrats, amb una ocupació mitjana de 4 persones per metre quadrat. La xifrat que dóna són 400.000 assistents menys que a la 'V' de l'any passat, que va congregar 1,8 milions de persones.

Una Meridiana blanca que ha pres color

Des de l'aire, la Via Lliure d'aquest 2015 s'ha vist com una massa humana repartida per tota l'avinguda meridiana, blanca en un primer moment pel color de les samarretes i partida en dos. Aquestes dues meitats les ha anat unint al seu pas el punter, mentre els participants de banda i banda alçaven cartolines d'un color diferent, segons el tram. L'efecte buscat era el d'una onada gegant.

Les estelades, els crits a favor de la independència, l'alegria barrejada amb l'emoció, la festa i la reivindicació han estat els símbols i les sensacions que han deixat anar a la Meridiana els participants. I en un ambient distès, familiar, cívic i pacífic, tothom ha anat seguint les instruccions que des de l'organització Ara és l'Hora s'han anat donant per construir la gran performance que s'ha dissenyat per projectar arreu del món la reivindicació d'una Catalunya independent.

Els punters de la gent han deixat la seva funció de ventar i de visera per minorar la forta calor que planejava per la Meridiana per passar a ser utilitzats pel que havien estar dissenyats inicialment per l'organització per apuntar la Via Lliure en direcció al Parlament.

Foto: ACN

A les 17.59 h, i després de passar per sobre unes lletres que posava 'independència', el punter aixecat per esportistes ha arribat a l'escenari final, on ha quedat encaixat. Allà, han tingut lloc els parlaments de les entitats organitzadores, l'ACN i Òmnium Cultural. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha advertit els polítics que les entitats sobiranistes "no acceptaran claudicacions" a partir del 27-S i reclamaran "lleialtat" al mandat que surti de les urnes. Sànchez ha fet servir un to contundent per exigir "valentia" als diputats que ocupin els escons en la propera legislatura. "Que no ens fallin. Que sàpiguen que al darrera tenen centenars de milers de persones, avui al carrer i demà a les urnes", ha destacat.

El president de l'Assemblea ha celebrat "l'èxit" de la Via Lliure i l'ha vinculat directament amb les eleccions del proper dia 27: "sabíem que havíem de guanyar el carrer perquè, guanyant el carrer, teníem guanyades una part de les urnes el 27-S".

Just després dels parlaments, la Via Lliure s'ha començat a dissoldre. Segons Mossos d'Esquadra, no s'han registrat incidents i l'acte s'ha desenvolupat amb normalitat, civisme i convivència, tot i que el dispositiu encara no s'ha acabat. 5.770 mossos han vetllat per la seguretat.