A les nou del matí han començat les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, enguany marcades per la campanya electoral. A llarg del matí, institucions, partits polítics i entitats de la societat civil han fet les seves ofrenes davant del monument, just el punt on el conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre de 1714 durant la Guerra de Successió. El Govern, encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i acompanyat dels consellers, ha estat el primer en fer l'ofrena.

CDC nega "categòricament" que Junts Pel Sí s'hagi apropiat de la Via Lliure

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha negat de forma "categòrica" que la candidatura de Junts Pel Sí s'hagi apropiat de la Via Lliure, la manifestació organitzada per les entitats sobiranistes a l'Avinguda Meridiana de Barcelona. "Cap de les mobilitzacions que hi ha hagut, immenses, no ha tingut aquest caràcter partidari", ha defensat el número 2 convergent, que ha subratllat que "està oberta de bat a bat a tots els catalans que vulguin que Catalunya disposi de les eines per sevir a la gent". Per a Rull la diada d'enguany és "històrica" perquè els catalans estan "molt a prop d'aconseguir el mandat democràtic per construir un nou estat".

Colau demana al govern espanyol que "surti de l'immobilisme"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al govern espanyol que "surti de l'immobilisme" i permeti la celebració d'un referèndum a Catalunya. Colau ho ha dit després de fer l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, on ha insistit que "portem anys de mobilitzacions cíviques i massives reivindicant el dret a decidir" i "s'està demanant una cosa tan senzilla i democràtica com és un referèndum". Per ella, és "una qüestió de voluntat política". L'alcaldessa s'ha mantingut ferma en la posició de no assistir a la Via Lliure, ja que, segons ha dit, "tot i que els convocants ja han dit que serà transversal i plural i així serà, ens trobem en un context electoral i és millor que jo no hi sigui".

Romeva nega que la Via Lliure sigui un acte electoral

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha negat que la Via Lliure sigui un acte electoral, i ha defensat que ningú la pot "patrimonialitzar". De fet, ha assegurat que tant ell com la resta de membres de la candidatura aniran a la Meridiana a títol "individual i ciutadà". "La manifestació la convoquen les entitats i jo faré un parèntesi en la meva condició de candidat i aniré a títol ciutadà. És la Diada de tothom, tothom ha de poder dir el que cregui i el que senti", ha dit després de participar en l'ofrena floral de Junts pel Sí davant del monument de Rafael Casanova. Ha afegit, però, que la Via Lliure ha de servir perquè Espanya entengui que el que planteja Catalunya és un procés democràtic.

Iceta demana que ningú s'apropiï de la Diada

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, ha demanat aquest divendres que ningú s'apropiï de Diada de l'Onze de Setembre i ha manifestat que "és la festa de tots" i que Catalunya són tots i "quan va unida, guanya i quan es divideix, perd". Després de l'ofrena floral al monument de Rafael de Casanovas en motiu de la Diada, ha apuntat que explicaran en la campanya electoral els "riscos" que veuen en altres propostes. "No creiem que Catalunya avanci per la via de la divisió i en cara menys per abandonar la legalitat i l'estat de dret". Iceta no creu que cap socialista vagi a la Via Lliure perquè no comparteixen el projecte de la independència.

Espadaler lamenta que "en alguns moments" el discurs de Mas fos més propi d'un candidat

El candidat d'Unió pel 27-S, Ramon Espadaler, ha desitjat que aquesta sigui una Diada "de tots" i ha lamentat que "en alguns moments" el discurs institucional de Mas d'aquest dijous fos més propi del candidat de Junts pel Sí que no del president de la Generalitat. En declaracions posteriors a l'ofrena a Rafael Casanovas, Espadaler ha dit que "respecta molt" la gent que participarà de la Via Lliure però ha reiterat que Unió no hi anirà "perquè no compartim els objectius". El cap de llista ha explicat que seu partit "no és rupturista" però sí que vol que la Constitució espanyola "reconegui Catalunya com a nació". Unió, segons Espadaler, aposta pel diàleg i la "força del seny".

Rabell augura que el país "conquerirà plegat els drets nacionals"

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha criticat un cop més "la manipulació" del president de la Generalitat, Artur Mas, de situar la campanya electoral cap a les eleccions del 27-S convertint així la Diada en "un acte propagandístic i d'inici de la campanya de reelecció" del presidenciable de Junts pel Sí. "Molta gent que com jo hem lluitat sempre pels drets de Catalunya ens sentim incòmodes amb aquesta convocatòria , això no treu que seguirem lluitant i acabarem plegats conquerint els drets nacionals del país", ha assegurat Rabell en participar aquest matí a l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova. "És una jornada que pertany a tots", ha reblat.

Albiol acusa els sobiranistes "d'expulsar la Catalunya real" de la Diada

El PPC no ha volgut participar tampoc aquest Onze de Setembre de la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova i, com ja ve fent els darrers anys, ha celebrat el seu acte per la Diada. Un petit esdeveniment amb els membres de la llista a un hotel de Barcelona ha servit al seu candidat al 27-S, Xavier García Albiol, per acusar als sobiranistes "d'expulsar la Catalunya real" i tots aquells que "no creuen en la independència" de la Diada, i de voler "apropiar-se de la Senyera". La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha llegit el manifest del partit on s'ha reivindicat que els catalans no estan "condemnats a patir l'independentisme" i ha cridat a "superar-lo" i "trencar el silenci" el 27-S.