Els col·legis professionals de la sanitat han advertit que les retallades, que han afectat inversions i salaris, «no es poden mantenir més sense danyar el nostre sistema sanitari i la qualitat assistencial», i han demanat als partits que no utilitzin la sanitat per a les seves confrontacions polítiques.

Vuit col·legis professionals -el de Metges, d'Infermeria, de Farmacèutics, de Veterinaris, d'Odontòlegs i Estomatòlegs, de Psicologia, de Fisioterapeutes i de Podòlegs de Catalunya-, han signat un manifest amb motiu del 27S en què asseguren que la qualitat assistencial s'ha pogut mantenir fins ara només per l'esforç dels professionals.

«La crisi econòmica ha posat en greu perill la sostenibilitat dels pilars de l'estat del Benestar i, concretament, del sistema sanitari», expliquen els col·legis professionals. «Catalunya -agreguen-, en no disposar d'eines fiscals suficients i adequades, ha aguditzat la insuficiència de recursos econòmics i de tresoreria que pateix la sanitat, des de fa anys».

Els col·legis professionals informen que la insuficiència de recursos ha afectat les inversions i les retribucions dels professionals, «que han hagut d'assumir méscàrrega de treball amb pitjors condicions i amb més precarietat».

I recorden que també ha afectat els proveïdors que no han cobrat regularment de l'Administració «i d'altres agents del sistema que han hagut de fer sacrificis importants». Malgrat això, els professionals sanitaris asseguren que Catalunya és un dels països amb millors resultats sanitaris i que el sistema «gaudeix de la confiança dels nostres conciutadans».

Aquest èxit, segons els col·legis, «radica en els seus professionals i en el model sanitari, basat en un finançament públic i en la diversitat en la provisió de serveis que l'ha fet més flexible als efectes de la crisi i amb més capacitat de resistència».

No obstant això, els professionals subratllen que «si la qualitat del sistema, en general, no s'ha vist afectada els últims anys ha estat sobretot pel compromís ètic dels professionals».

Els vuit col·legis professionals demanen que Catalunya disposi «plenament d'estructures i recursos necessaris per dissenyar i finançar de manera justa i adequada la seva sanitat» i alerten que «la disminució de recursos, que afecta bàsicament inversions i retribucions dels professionals, no es pot mantenir sense danyar el nostre sistema sanitari i la qualitat assistencial».

Petició de màxim consens

Davant les pròximes eleccions, els col·legis professionals apel·len al «màxim consens polític» per preservar «la singularitat i diversitat del nostre model sanitari que el fan més flexible i adaptable a la realitat».

També reclamen «debats sobre els grans reptes de la sanitat de forma constructiva, serena, amb rigor i fugint de tacticismes partidistes, i evitar que s'usi la sanitat com a eina de confrontació partidista que només provoca una pressió més gran que pot acabar desconcertant els professionals, danyant la confiança ciutadana i generar més incertesa sobre el futur».