La candidatura de Catalunya Sí que és Pot, integrada per Podem, ICV, EUiA i Equo, destinarà un total de 450.000 euros a la seva campanya electoral del 27S, un 11 % menys del que ICV-EUiA es va gastar en les anteriors autonòmiques, i sense demanar cap crèdit bancari sinó amb microcrèdits de particulars. Per la seva banda, Junts pel Sí va presentar ahir una campanya sota el lema «El vot de la teva vida» amb un pressupost de 3,7 milions. El PSC es quedarà enmig dels dos, i gastarà entre 1,6 i 1,7 milions.

Els responsables de la campanya de Catalunya Sí que es Pot van explicar ahir que ja han aconseguit recaptar 60.000 euros de ciutadans, als quals se'ls retornarà íntegrament els diners sense interès, una vegada la candidatura rebi la subvenció que li correspongui pel nombre d'escons que aconsegueixi. «Es tracta d'una campanya molt austera comparada amb la d'altres formacions», va assegurar Marc Rius, un dels directors de la campanya de Catalunya Sí que és Pot.

Els microcrèdits que aporten els simpatitzants de la candidatura van des dels 100 euros fins a un topall establert de 10.000, encara que, si alguna persona només pot aportar 20 euros, també els hi accepten.

Els responsables de campanya de Catalunya Sí que és Pot van lamentar que de nou el Govern hagi impedit que es compleixi un mandat del Parlament per unificar en un únic enviament el mailing de la propaganda electoral de totes les candidatures als domicilis, la qual cosa reduiria sensiblement les despeses.

Junts pel Sí, 3,7 milions

Junts pel Sí va presentar la seva campanya electoral sota el lema «El vot de la teva vida». Amb un pressupost de 3,7 milions, -uns 900.000 serviran per al mailing universal i 2,8 per a la campanya més ordinària- la candidatura vol organitzar 400 actes arreu del territori amb un mínim de 20 diaris. Es dedicarà especial atenció a l'Àrea Metropolitana. L'acte més important serà el central, el dissabte 19 de setembre. S'havia estudiat la possibilitat de celebrar-lo a l'Estadi Lluís Companys, però ha quedat descartat. El volum de persones que podrien assistir, encara incert, fa que s'estigui buscant un espai «més flexible». La campanya es tancarà a l'Hospitalet. Pel que fa als debats, Raül Romeva participarà en el de TV3 i Catalunya Ràdio. Per a la resta, s'intentarà que hi vagi un cap de llista.

El finançament es cobreix en més del 90% amb la subvenció pública, mentre que la resta prové d'un crèdit conjunt que s'ha demanat. CDC es va gastar 3,5 milions per a la campanya del 2012, mentre que ERC hi va destinar 1,4 milions.

Junts pel Sí tindrà també una pel·lícula dirigida per Marc Recha (els actors són candidats) i una cançó, una versió roquera del «Mar endins» de Lluís Llach.

La campanya començarà amb l'enganxada de cartells dijous a la nit, a la plaça Pau Vila de Barcelona, amb els cinc primers candidats de la llista. Es tancarà a l'Hospitalet de Llobregat. El gran acte, però, serà el central, on Junts pel Sí té l'objectiu d'aplegar desenes de milers de persones, ja que vol aconseguir 100.000 candidats per al final de la campanya.Sobre els debats, el que està garantit és que Raül Romeva participarà en el de TV3 i Catalunya Ràdio. Francesc Homs va recordar que tradicionalment només s'havia celebrat aquest, i va indicar que atendran les peticions de la resta, que no s'havien fet mai. «En la mesura que puguem intentarem que hi vagi un cap de llista d'una de les quatre circumscripcions», va afegir Lluís Salvadó, copresentador de l'acte.

El PSC, per la seva banda, gastarà entre 1,6 i 1,7 milions d'euros, per sota dels límits legals, que se situen en 3 milions per a la campanya i 900.000 pel mailing, segons va explicar ahir la secretària d'Organització del PSC.