La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria ha descartat aquest dimarts cap tipus d'actuació de l'exèrcit per evitar la independència de Catalunya. "No tenim cap perspectiva, cap intenció ni cap previsió de fer-ho", ha explicat en una entrevista a La Sexta. La número 2 de l'executiu espanyol ha lamentat que la malinterpretació voluntària de les paraules del ministre de Defensa, Pedro Morenés, que, en una entrevista a RNE, ha assegurat que les forces armades no intervindrien "si tothom compleix amb el seu deure". Segons Sáenz de Santamaría "sempre" hi ha "algú" que fa servir les declaracions dels representants del govern espanyol "per alimentar el seu discurs".

"Aquest govern complirà i farà complir les lleis. La nostra Constitució és molt clara. Nosaltres complirem la llei i Catalunya no serà independent", ha garantit la vicepresidenta espanyola que, això sí, ha garantit que les forces armades no tindran cap rol en la lluita contra l'independentisme.

Soraya Sáenz de Santamaría ha advertit el president de la Generalitat, Artur Mas, que el "seu procés" cada cop té "menys aliats" i que no té "cap sentit ni finalitat". "El que interessa a Espanya i a Catalunya és treballar juntes", ha remarcat la número 2 de l'executiu estatal.

Més enllà de les conseqüències "legals" que pugui tenir el procés sobiranista, la vicepresidenta espanyola ha remarcat que la independència de Catalunya deixaria el Principat "fora de la UE". En aquest sentit ha citat la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre britànic, David Cameron, que recentment han apuntat que els tractats europeus garanteixen la integritat territorial i la sobirania de cada estat i que cal complir la legalitat. També ha recordat que la Comissió Europea ha indicat en diverses ocasions que la creació d'un nou estat el deixaria, de facto, fora de la UE i hauria d'iniciar els tràmits per accedir-hi.