Càritas Diocesana de Barcelona ha reclamat aquest dilluns un canvi de política migratòria i de refugi a nivell espanyol i europeu davant l'arribada massiva de refugiats de Síria però també d'altres països com l'Iraq, l'Afganistan, Líbia o Mali. "És el moment d'abordar aquest repte impedint que aquests esdeveniments que ens omplen de dolor i de vergonya es reprodueixin de forma cíclica", ha advertit Càritas en un comunicat, en què deixa clar que l'única política proposada pels governs, per la via de la seguretat, "no és viable, ni en termes d'humanitat ni en termes polítics". Per l'entitat, la situació que s'està vivint aquests dies representa "l'estrepitós fracàs de la 'política migratòria'".

Càritas Diocesana ha indicat que "és el moment de reconèixer que l'altre, encara que sigui diferent, també és subjecte de drets". D'altra banda, considera que s'han d'aplicar "respostes estructurals" en els països d'origen i que mentre no s'apliquen "urgeixen respostes d'emergència humanes i humanitàries per atendre la situació actual".

Algunes de les mesures que proposa la xarxa Càritas a Europa són canals segurs i oberts d'entrada legal a la UE, la introducció d'un "visat humanitari, fàcilment accessible i assequible", a través de les ambaixades dels països d'origen i destí; i que es faciliti la reunió familiar dels refugiats per unir-se a les seves famílies a la UE, entre d'altres.

D'altra banda, Caritas ha denunciat que les sol·licituds d'asil s'allarguin una mitjana de tres anys i que durant el procés de resolució no s'assignin recursos immediats i que estiguin sotmeses a "situacions de greu vulnerabilitat". L'entitat ha constat també que les places disponibles -28- a Catalunya el 2014 són "totalment insuficients" després de les 786 demandes que es van sol·licitar l'any passat.