El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, ha assegurat que Catalunya no quedarà fora d'Europa perquè la UE és "pragmàtica". "Com expulsarà set milions de ciutadans?", ha qüestionat. "No es tracta de deixar-los entrar, si no de fer-los fora, cap article ho preveu", ha insistit. En una entrevista a 'Un tiempo nuevo', de Cuatro, Mas ha admès que la relació entre CDC i UDC és "bastant inexistent" després de la ruptura de la federació fa uns mesos. I ara veu la candidatura amb ERC "purament temporal; per resoldre un gran tema". Mas, que ha assegurat que el govern espanyol "estava avisats" del que passaria després del 9-N, ha parlat de les suposades comissions del 3% a CDC i del 'cas Pujol'.

En una entrevista enregistrada, Mas ha parlat de les declaracions d'Angela Merkel i David Cameron i ha celebrat que Rajoy els en parli perquè "el problema és allà". Ha donat per fet que "Catalunya no quedarà fora d'Europa", i de fet ha posat en dubte que Cameron s'expressés en les mateixes paraules -"tocaria anar a la cua"- si al referèndum d'Escòcia hagués guanyat una majoria a favor del sí. "Europa és pragmàtica; com expulsarà 7 milions i mig de ciutadans? No es tracta de deixar-los entrar sinó de fer-los fora, cap article ho preveu", ha sentenciat.

Mas ha defensat que el nou Govern haurà de gestionar el dia a dia de la governabilitat, preparar estructures d'estat per si Catalunya decideix constituir-se en estat i implementar el resultat del 27-S.El president no ha deixat clar del tot, però, si abandonarà definitivament la política si la candidatura Junts pel Sí no guanya les seleccions. Deixar de ser president ja seria "una forma d'abandonar la primeríssima responsabilitat". "Fa catorze anys que sóc a primera línia, anys molts durs, i no tinc cap por des del punt de vista personal de prendre decisions personals si les coses no van bé", ha dit en recordar el relleu a Jordi Pujol. "Quan algú fa una aposta gran i no guanya a les urnes, s'ha de ser conseqüent, però no crec que passi, guanyarem", ha augurat.

El president ha admès que fa més d'un any que no parla "a fons" amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des que a finals de juliol de l'any passat li va lliurar el document amb 23 punts "que no tenien res a veure amb dret a decidir". Un any després, n'espera resposta de gairebé tots. "Una mica més d'un" aspecte s'ha resolt.

Preguntat sobre si resoldre els 23 punts hauria evitat el 27-S, Mas ha argumentat que el clima seria "millor" perquè hi hauria "més confiança i col·laboració" després dels "cops de porta" de Madrid, malgrat que això no hauria evitat parlar de dret a decidir i consulta, ha admès. Els darrers anys Rajoy i Mas no han perdut "el sentit de la cordialitat i del bon tracte" tot i que han parlat menys "del que hauríem; i no ens hem entès gairebé en res".

Rajoy, avisat

El president ha posat en dubte que el proper govern a la Moncloa pugui oferir un referèndum a Catalunya però que si passés s'asseurien a parlar. "Arriben una mica tard, estaven avisats", ha dit. Ha assegurat que Mariano Rajoy sabia que Mas buscaria una llista conjunta cap a unes noves eleccions si no es podia fer el 9-N com una consulta. "No em va dir res, no s'ho va creure", ha conclòs.

El president del govern català ha admès que la relació amb els seus exsocis de federació, UDC, és "bastant inexistent". De fet amb "la meitat" que va decidir no sumar-se a Junts pel Sí. "Ni jo ni els dirigents de CDC ens hem dedicat a criticar la gent d'Unió, a diferència d'alguns dirigents d'UDC", ha reblat.

A més, ha considerat que la coalició d'ara amb ERC és "purament temporal", és "conjuntural i excepcional per resoldre un gran tema": quanta gent està a favor i quanta en contra de la independència. "No té perquè ser de quatre anys", ha apuntat Mas tenint en compte que Junts pel Sí preveu una propera legislatura de 18 mesos. Passi el que passi el 27-S, Mas ha tornat a plantejar que pretendran "negociar" amb l'estat si es produeix la creació d'un nou estat. "Volem bon rotllo", ha dit per exemple sobre "mantenir uns corrents de solidaritat" amb alguns territoris de l'estat o assumir una part del deute públic.

La reforma del TC, "al·lucinant"

El cap de l'executiu català s'ha mostrat perplex per la reforma del TC que vol impulsar el PP per via d'urgència. "Passar a ser un tribuna ordinari i a carregar-se els fonaments de l'estat de dret: que puguin suspendre't sense audiència ni procés a algú escollit" a les urnes és propi de "dictadures" i dels anys 30. En aquest sentit, Mas ha recordat que té quatre querelles per delictes que el poden inhabilitar i dur a la presó. "El 'se acabo la broma' és un llenguatge propi del far west", ha dit per valorar les paraules del candidat popular al 27-S, Xavier Garcia Albiol.

Sobre el presumpte 3%

La periodista Silvia Intxaurrondo ha preguntat a Mas també pels escorcolls que la Guàrdia Civil va dur a terme a finals d'agost a la seu de CDC i de la seva fundació, CatDem. Mas ha negat que fossin donacions "encobertes a canvi de". "Hi ha donacions a la nostra fundació i la de molts altres, és legal. I no és a canvi de", ha insistit el dirigent convergent.

Mas, que ha reiterat la seva confiança amb els responsables de comptabilitat del partit, ha recordat que no hi ha cap sentència i que les aportacions que es van fer per part d'empreses, com Teyco, no corresponen al 3%, la xifra que suposadament s'hauria cobrat per adjudicar obra pública.

El president ha tornat a dir que un mitjà de comunicació va advertir un dirigent que els "muntarien un sarau". Ha insistit en carregar, no contra l'acció judicial, sinó contra "l'espectacle" a pocs dies de les eleccions, i ha assegurat que si ho sàpigues denunciaria qui va filtrar a la premsa que es produiria l'escorcoll així com un document que està sota secret de sumari. "Ho sabia el jutjat, la Guardia Civil i la Fiscalia. Qui avisa els mitjans?", ha interrogat. En qualsevol cas, Mas ha assegurat que tot i l'advertència no es va manipular res "perquè no hi havia res a destruir".

Finalment, Mas ha recordat com es va produir la confessió de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. Ha assegurat que mantenen el contacte i que s'han vist personalment en alguna ocasió. "Em dol la situació", ha apuntat. Ha reiterat que se'n va assabentar a primera hora del 25 de juliol i que es va quedar "sense paraules". Ha admès sentir-se "defraudat".