02 de setembre de 2015
02.09.2015

Rovira reclama a Mas que aclareixi si sabia de l'existència de comissions il·legals

La número 2 d'ERC situa el 27-S com una "oportunitat" perquè Catalunya disposi de les eines necessàries per acabar amb la corrupció

02.09.2015 | 19:38

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha reclamat al president del Govern, Artur Mas, que aclareixi si coneixia l'existència de comissions il·legals a CDC. Ho ha fet després de no haver escoltat de la boca de Mas una afirmació rotunda que negués pràctiques irregulars al partit. "La transparència i les explicacions públiques són el mínim i la garantia per començar a combatre la corrupció i li demanem si vostè tenia coneixement de pagaments de comissions, no només de si aquestes comissions eren del 3%", ha indicat. Rovira ha dedicat 16 dels 20 minuts a parlar de corrupció i ha situat el 27-S com una "oportunitat" perquè Catalunya disposi de les eines per acabar amb les pràctiques corruptes.

"Donar explicacions públicament és el mínim que podem fer per lluitar contra la corrupció", li ha recordat a Mas abans de preguntar-li si tenia algun coneixement de l'existència de pagament de comissions il·legals al seu partit. Rovira no s'ha conformat amb escoltar com el president de la Generalitat negava que les xifres publicades als mitjans sumessin un 3% de l'import de les suposades concessions irregulars d'obra pública. "Volem saber si es pagaven comissions irregulars independentment del percentatge", ha explicat.

La major part de la intervenció de la número 2 republicana s'ha centrat precisament en la corrupció. "Quines mesures ha pres perquè no torni a passar?", li ha preguntat a Mas sobre les presumptes irregularitats a CDC. Rovira ha proposat que, entre d'altres, s'aposti per "incloure els pactes d'integritat a l'àmbit de la contractació pública, que impliquin la impossibilitat de licitar amb l'administració pública de les empreses que els incompleixin; que els condemnats per corrupció no puguin ser en les llistes electorals ni ocupar càrrecs públics i hagin de respondre amb el seu patrimoni personal; que els delictes de corrupció política no prescriguin mai; i que es limiti els aforaments".

Per a la secretària general d'ERC, el 27-S representarà una "oportunitat" perquè Catalunya assumeixi les eines que la permetin lluitar de manera més decidida contra la corrupció. Amb institucions que "comencin de zero" i sotmeses a grans requisits de transparència, Rovira està convençuda que Catalunya podrà apropar-se als nivells de lluita contra la corrupció i l'economia submergida de països com Holanda i Àustria ("7-9% del PIB en economia submergida") i allunyar-se de les dades d'Espanya ("20% del PIB en economia submergida").

Els recents escorcolls a la seu de CDC i de la fundació Catdem han propiciat que ERC hagi reclamat explicacions al seu soci electoral, però també han estat motiu de crítica política a l'Estat per part dels republicans. "L'Estat fa una lluita contra la corrupció amb criteris d'oportunitat política. Que es faci ara i no abans és corrompre l'estat democràtic i de dret.", ha criticat. Segons ella, el govern espanyol fa servir les seves eines "contra unes idees", fet que invalida qualsevol lluita objectiva contra la corrupció. "Corrompem l'estat democràtic i de dret fins i tot amb les institucions supremes, reformant-les en funció de l'oportunitat política", ha destacat en relació al Tribunal Constitucional.

Rovira ha dedicat els últims quatre minuts de la seva intervenció al 27-S, per reivindicar-ne el caràcter plebiscitari i subratllar que, "per molt que ho intenti", l'Estat no podrà impedir en aquesta ocasió que els catalans es posicionin a les urnes sobre la independència. "Tenim un mandat democràtic claríssim des de les eleccions del 2012 -que alguns han esborrat i oblidat- que diu que els ciutadans de Catalunya volen decidir. I el farem efectiu entre tots el 27-s. Ara no el podran prohibir ni suspendre. Se'ns riuran i vindran amb totes les operacions policials i judicials que calgui, però les eleccions no ens les podran negar, perquè ho farem legalment", ha conclòs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema