01 de setembre de 2015
01.09.2015
Foment creu que té dimensió "excepcional"

El 27-S genera "tensió i màxima preocupació" per a les empreses

La patronal recorda al futur Executiu que ha de governar per a tots els ciutadans des de la "legalitat, en un entorn de seguretat jurídica i amb estabilitat"

01.09.2015 | 12:29
Joaquim Gay de Montellà

Foment del Treball considera que la "dimensió política excepcional" de les eleccions del 27 de setembre generen "tensió i màxima preocupació" per a les empreses i ha recordat que el Govern que en sorgeixi dels comicis haurà de governar "per a tots els ciutadans des de la legalitat, en un entorn de seguretat jurídica i amb estabilitat". Foment afirma que és "òbvia" la incertesa que causa aquest debat polític, ja que es posa en dubte la pertinença a la UE i a la zona euro "amb totes les conseqüències que té per al sistema financer". La patronal ha fet aquestes consideracions en un document sobre les actuacions que veu "prioritàries i essencials" i que proposa als partits que concorren al 27-S.

A través d'un comunicat, Foment s'ha referit a la dimensió política "extraordinària" i "excepcional" del 27-S que diverses candidatures donen a la cita electoral genera "tensió i màxima preocupació des de la perspectiva empresarial". "És òbvia la incertesa empresarial davant d'aquest debat polític, que posa en qüestió la pertinença a la Unió Europea i a la Zona Euro amb totes les conseqüències que té per al sistema financer català, entre d'altres", adverteix el document de la patronal.

L'organització empresarial considera que es tracta d'unes eleccions "autonòmiques al Parlament de Catalunya" per constituir la nova cambra autonòmica i formar el pròxim Govern de la Generalitat, que tindrà la responsabilitat de governar "per a tots els ciutadans i, per tant, ha de crear i mantenir les millors polítiques econòmiques, socials i culturals que garanteixin el progrés i benestar de tots els ciutadans".

Per a Foment, el pròxim Govern s'ha de formar dins el marc legal, en un entorn de seguretat jurídica de llibertats, drets i obligacions i amb l'estabilitat necessària per fer possible assolir els principals objectius del país.

Cinc línies estratègiques per al proper Govern

Foment del Treball proposa a les principals formacions polítiques que concorren a les eleccions del 27-S que, si tinguessin la responsabilitat de constituir el proper Govern de la Generalitat, incorporin en el seu programa cinc línies estratègiques que es consideren "prioritàries" i "essencials" per fer de Catalunya el territori "més innovador i dinàmic del Sud d'Europa i una de les economies més pròsperes del continent". En aquesta línia, demana una fiscalitat més competitiva; un increment sostingut de les inversions en infraestructures per part de la Generalitat, però també de l'Estat; un marc jurídic i regulador "segur i estable"; i avançar cap a la màxima eficiència de l'administració pública a través de la simplificació de la normativa i la reducció de la seva pròpia estructura.

Les accions que proposa Foment del Treball es refereixen, segons resumeix en el comunicat, al disseny d'un "veritable programa d'internacionalització" que acompanyi les empreses en el seu objectiu de guanyar quota de mercat fora del país i fins i tot l'ajudi a explorar possibles aliances amb socis internacionals. Alhora, cal aprofundir en els programes d'innovació i implantar-los en la gestió empresarial. Per això es proposa concloure la integració dels Centres Tecnològics i fomentar la transferència tecnològica.

Quant a la política energètica, Foment insisteix en fer possible les connexions internacionals de tot tipus d'energia, però fonamentalment polítiques tarifàries que reflecteixin només els costos directament vinculats a la generació, transport i distribució d'energia. Programes de Formació Dual, vincular la universitat i l'empresa i assolir el trilingüisme, són els elements principals de les propostes de formació. I finalment, pel que fa a la creació de noves empreses es proposa donar més informació sobre els punts d'assessorament i a la tramitació i facilitació de nous programes de finançament per als nous projectes.

De la mateixa manera, s'observa que la recuperació econòmica es consolida tant a Catalunya com a Espanya i, per aquesta raó, és imprescindible que les polítiques públiques dels propers mesos siguin "prudents" i "orientades a enfortir-la".

Un període "fonamental" per confirmar la fortalesa de Catalunya

El document, a diferència de les propostes més detallades i concretes de les anteriors convocatòries electorals, conclou les seves propostes amb un cinquè punt referit a l'economia competitiva, a través de la internacionalització, la innovació i la formació. Aquestes tres àrees, al costat de l'àmbit energètic i la creació d'empreses, les considera qüestions que són el motor per crear un entorn eficient i competitiu de l'activitat empresarial.

Segons Foment del Treball el període 2016-2020 serà "fonamental" per confirmar la fortalesa de Catalunya i requereix, al seu entendre, administracions públiques compromeses. "La primera i fonamental és la Generalitat de Catalunya, el pes de la qual en l'estabilitat social i econòmica del país la fa factor clau del creixement", ha afegit a través d'un comunicat. En les seves consideracions prèvies, el document destaca que el conjunt del sector públic català que depèn directament de l'administració autonòmica treballa amb uns pressupostos que superen els 27.000 milions d'euros, cosa que representa el 12,8% del PIB català, i amb una plantilla de més de 220.000 treballadors.

Malgrat que el document té en aquesta ocasió una voluntat més estratègica i programàtica, considera vigents una bona part de les 100 propostes concretes que es van presentar el 2012, així com els diferents papers que han elaborat les Comissions del Foment al llarg de la legislatura, entre els quals destaquen l'estudi sobre l'Impost de Successions i Donacions i Informe sobre Infraestructures a Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema