El cap de llista del PPC pel 27-S, Xavier García Albiol, ha anunciat aquest divendres que el seu partit reclamarà la compareixença al Parlament del president de la Generalitat, Artur Mas, després que la policia hagi registrat la seu de la fundació Catdem i diversos ajuntaments catalans. El líder popular, que ha estat entrevistat per l'ACN, ha demanat a PSC i C's que se sumin a aquesta proposta per tal de registrar-la en les properes hores. Tot i això, confia que el mateix Mas canviï el motiu de la seva compareixença i, enlloc d'indicar els motius del 27-S "que tothom coneix", expliqui quina és la relació de CDC amb el presumpte cobrament de comissions i finançament irregular.

Si Artur Mas decideix seguir endavant amb la compareixença centrada en el 27-S, el PPC es mostra obert a canviar d'opinió respecte a la seva assistència. Albiol ha explicat, però, que si els diputats populars a la Diputació Permanent participen en la compareixença ho faran per reclamar explicacions respecte als registres que s'han fet aquest divendres a la fundació Catdem, vinculada a CDC, i a diversos ajuntaments governats per Convegència.

"Ens agradaria que ell mateix canviï el míting electoral del dia 2 i passi de manera voluntària a explicar els fets que estan succeint avui i de les conseqüències que se'n deriven", ha destacat Albiol. En cas que no ho faci, el PPC registrarà la petició de compareixença "avui mateix" i, per fer-ho, demana a PSC i C's que s'hi sumin -es necessiten dos grups parlamentaris.

El líder popular també ha apel·lat a la resta de forces polítiques del Parlament, especialment a ERC i ICV-EUiA, perquè votin a favor d'aquest canvi de contingut de la compareixença. El PPC només hi assistirà si Mas se centra en el presumpte finançament irregular de CDC i, en cap cas, participaran en un "míting electoral" si el president de la Generalitat vol insistir en focalitzar la seva compareixença en la convocatòria electoral.

El PPC necessita d'un altre grup parlamentari per forçar la votació de la compareixença. Ara bé, aquesta no es faria si en la votació no assoleixen la majoria, fet que implicaria un vot favorable dels dos diputats d'UDC a la Diputació Permanent (Joana Ortega i Roger Muntañola), tenint en compte que, probablement, CDC i ERC s'hi oposaran.

Albiol ha insistit en reclamar les explicacions de Mas, per la seva responsabilitat com a president de CDC, i també ha demanat que s'expliquin tant el president d'ERC, Oriol Junqueras, com el cap de llista de Junts Pel Sí, Raül Romeva. "Han de donar explicacions com a socis de coalició i còmplices d'estar tapant a un polític sobre el que no tan sols hi ha sospites, sinó que és evident que el seu partit va dur a terme pràctiques al marge de la legalitat", ha opinat.

El cap de llista del PPC ha mostrat, però, "prudència" davant dels fets en concret que investiga el jutjat del Vendrell i s'ha indignat amb les declaracions del coordinador general de CDC, Josep Rull, que ha acusat l'Estat d'estar darrere dels registres en una "maniobra" per "influir" en la campanya electoral. "No s'està actuant en contra de Catalunya, sinó en base a unes presumibles pràctiques irregulars que ha portat a terme el partit que porta molts anys instal·lat al poder a Catalunya", ha destacat.