27 de agost de 2015
27.08.2015
Decissió de la Junta Electoral

"La burocràcia s'ha imposat a la democràcia" en l'acord de la JEC

La consellera Borràs assegura que l'executiu català ha treballat per garantir el dret a vot dels catalans que viuen a l'estranger

27.08.2015 | 07:55

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha lamentat la decisió de la Junta Electoral Central de denegar al Govern la pròrroga del termini per demanar el vot per correu dels catalans residents a l'estranger. En una roda de premsa aquest dimecres a la tarda, Borràs ha assenyalat que el Govern ha treballat per garantir que tots els catalans que viuen a l'estranger puguin votar, però que finalment "s'ha imposat la burocràcia a la democràcia" en el criteri de la JEC. Preguntada per una possible finalitat política d'aquesta decisió per part de l'Estat, Borràs ha respost que "vostès mateixos ho poden veure" i que la carta de la JEC "és prou clara".

Borràs ha recordat que el Govern ja va mostrar la seva "preocupació" per facilitar que els catalans que resideixen a l'estranger podessin votar "amb normalitat", i encara més tenint en compte que el nombre de persones en aquesta situació ha crescut en els darrers anys fins arribar a 195.000. La consellera ha recordat que un percentatge de només el 6% dels catalans que resideixen a l'estranger va exercir el seu dret a vot en els anteriors comicis i que el Govern ha treballat perquè aquest fet no es repetís i en aquesta ocasió més ciutadans podessin votar.

"Votar és un dret i el Govern ha estat molt preventiu per garantir aquest dret, amb una campanya institucional específica i informació a través de les delegacions de la Generalitat i casals catalans a l'exterior", ha apuntat Borràs. La conseller també ha recordat que el Govern es va posar en contacte amb el ministeri d'Exteriors i amb Correus per facilitar aquesta possibilitat de vot des de l'estranger.

"El Govern ha treballat per garantir que tots els catalans que viuen a l'estranger puguin votar", ha apuntat borràs. Una de les opcions per facilitar l'exercici del dret a vot era allargar el període per demanar el vot per correu dels catalans residents a l'estranger. Lamentablement, la resposta ha estat que no. Un 'no' a la pròrroga per dificultar que els catalans puguin votar des de l'estranger. La burocràcia s'ha imposat a la democràcia, mentre que pel Govern de Catalunya allò important és que el màxim nombre de persones puguin votar"

La consellera s'ha mostrat "sorpresa" per la decisió de la Junta Electoral i ha lamentat que el Govern ha rebut les queixes de molts ciutadans catalans que viuen a l'estranger sobre el seu dret a vot. Preguntada per una possible finalitat política d'aquesta decisió, Borràs ha respost que "vostès mateixos ho poden veure" i ha posat d'exemple que la Junta Electoral ha donat criteris de planificació del cens per negar el dret al vot. "La JEC ha argumentat que els convocants de les eleccions havien de ser conscients de en quines dates es convocaven els comicis", ha sentenciat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema