El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha evitat entrar ara en el debat sobre si una Catalunya independent continuaria formant part de la UE, i ho ha condicionat a l'obtenció d'un mandat democràtic a favor de la independència el proper 27-S. "El que succeeixi estarà molt condicionat al mandat democràtic", ha dit Romeva en roda de premsa després de participar en la reunió dels 135 candidats de la candidatura independentista. També ha valorat la decisió de la Junta Electoral Central de no allargar el termini per demanar el vot per correu. Romeva ha recriminat al govern espanyol la seva "voluntat de dificultar l'exercici del dret democràtic a votar".

Romeva ha insistit que Catalunya vol continuar formant part de la UE en cas d'assolir la independència, però ha subratllat que abans de fer aquest debat cal obtenir el 27-S un mandat democràtic. "Tot estarà condicionat a això. El dia 27 hem de garantir un mandat democràtic clar que digui que una majoria vol que Catalunya sigui un estat. La resta anirà en conseqüència a això. L'ordre dels factors és aquest", ha argumentat sense entrar en el fons de la polèmica que ha generat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que ha reconegut que Catalunya quedaria transitòriament fora de la UE en un primer moment, tot i que després ha rectificat les seves declaracions.

En aquest sentit, ha insistit que "no hi ha res escrit" sobre aquesta qüestió i que l'important és que hi hagi un "mandat democràtic clar".

Sí que ha valorat la decisió de la Junta Electoral de no allargar el termini perquè es pugui demanar el vot per correu, tal i com va reclamar el Govern. El cap de llista de Junts pel Sí ha constatat la "voluntat del govern central de dificultar l'exercici del dret democràtic a votar", i ha trobat "preocupant" que sempre hi hagi dificultats en el vot estranger en cada cita electoral quan és "fàcil" de resoldre-ho tècnicament.

Sobre les crítiques que ha provocat la petició del president de la Generalitat de comparèixer al Parlament per explicar els motius del 27-S, Romeva s'ha limitat a dir que correspon al president demanar aquesta compareixença. "Si ell considera que ho ha de fer és la seva potestat", ha dit.

Romeva ha comparegut en roda de premsa després de la reunió dels 135 candidats de Junts pel Sí, que ha durat dues hores i mitja al recinte modernista de Sant Pau. El cap de cartell ha indicat que la trobada ha servit per compartir diagnòstic i estratègies per explicar la necessitat d'assolir un estat des d'una candidatura "inclusiva" i que vol donar el seu missatge des de la "transversalitat" però també des del "coneixement" i amb "garanties".

Si guanya el 'no' seguiran les "restriccions" de l'Estat

El cap de llista ha avisat que el govern espanyol també comptarà el 27-S els vots a favor i en contra de la independència, fent una lectura "tan restrictivament com es pugui" dels vots favorables i "tan àmpliament com es pugui" dels contraris. En aquest sentit, ha indicat que Junts pel Sí té molt clar com gestionarà el 'sí', "amb garanties i amb un mandat democràtic", però la qüestió és qui gestionarà el 'no'. "I això ja ho sabem: Se l'atribuirà el govern del PP i servirà per seguir amb la tònica de la política de restriccions econòmiques, democràtiques i de menys autogovern", ha advertit.

És per això que ha cridat a obtenir una gran majoria el 27-S, "perquè l'alternativa és seguir com fins ara o pitjor", perquè "la tendència negativa que està patint Catalunya fins ara no s'aturarà".