La implantació de les noves tecnologies a les aules ha posat de manifest que la formació dels mestres i professors és cabdal per guiar l'aprenentatge dels alumnes en aquesta matèria. El Departament d'Ensenyament ja ha donat instruccions als centres sobre l'ús dels dispositius mòbils perquè es potenciï i es treballi la competència digital en els alumnes. Però perquè es garanteixi, ja s'està treballant en la competència digital del docent. Així ho ha explicat la directora general d'Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, en una entrevista a l'ACN, on ha detallat que els futurs mestres hauran d'acreditar el domini de les tecnologies per sí soles i en una vessant pedagògica.

El Govern està ultimant els requisits que es demanaran als mestres i professors per poder garantir la competència digital dels alumnes. En una entrevista a l'ACN, la directora general d'Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, ha explicat que s'està treballant en un document que reguli les competències que han de tenir els docents per incorporar les tecnologies en l'aprenentatge perquè ''ens hem d'atrevir'' a dir quins requeriments s'han de demanar als docents.

Ruiz ha especificat que es reformularan currículums de la universitat i la formació permanent per afrontar aquesta competència digital dels docents i que en principi, hauran d'acreditar el domini de les noves tecnologies i de com implantar-les a classe, és a dir, des d'una vessant pedagògica i des d'un punt de vista transversal i no com una matèria concreta. Ruiz considera aquestes canvis similars als requisits que s'ha posat als aspirants de magisteri pel que fa a les qualificacions de llengua o en el major pes que tindran les matemàtiques i les ciències, que en un futur es transformaran en una prova específica per accedir a aquests estudis.

Meritxell Ruiz considera que és cabdal formar el professorat per poder formar els alumnes adequadament i per això, reconeix que des del Departament s'ha fet molta feina en part, gràcies als programa mSchools que en els darrers cursos ja ha format a uns 800 docents per aplicar propostes didàctiques centrades bàsicament en la programació d'aplicacions en telèfons mòbils i tauletes, i que ha arribat a 12.000 alumnes. De fet, una de les novetats de cara a l'any vinent en aquest aspecte, és que s'avança a 3r d'ESO la incorporació de la programació en la matèria d'informàtica, una manera de demostrar als estudiants les diferents funcionalitats d'un mòbil.

Més enllà de xatejar

Precisament l'ús dels dispositius mòbils, tauletes i telèfons intel·ligents, a les aules és un dels temes que més debat ha generat aquest curs, sobretot en les conseqüències d'aquest ús o de la seva prohibició. Per aquest motiu, el Departament d'Ensenyament ha elaborat unes instruccions, que ha fet arribar als centres educatius principalment de secundària, per donar eines a cada equip directiu perquè dissenyi la seva pròpia estratègia. S'està treballant també en les instruccions per a centres d'educació infantil i primària, ja que el seu tractament ha de ser diferent.

De moment, els centres treballaran amb els equipaments de què disposen i no es preveu que el Departament ofereixi mòbils ni tauletes per tots els alumnes, ja que en general, es potencia el treball col·laboratiu i en grup dels dispositius. Tampoc es dóna per fet que tots els alumnes tinguin mòbils per no alterar decisions familiars, però Meritxell Ruiz creu que pot ser ''un element més''.

La posició d'Ensenyament és intentar integrar aquests dispositius en l'aprenentatge per aconseguir que un cop acabada d'escolarització, no hi hagi diferència de domini de les tecnologies entre els alumnes en funció de la família. Per això, el Departament, i seguint les recomanacions europees i del Consell Escolar de Catalunya, aposta perquè els centres que vulguin facilitar aquest aprenentatge determinin en quins llocs i moments es pot fer servir el mòbil i per a què, així com també les conseqüències de no fer-ne un ús correcte i adequat.

Meritxell Ruiz considera que, la preocupació de moltes famílies sobre la possibilitat que els alumnes perdin ''el temps'' amb els mòbils és comprensible però recorda que ''tota la vida els alumnes han trobat maneres de perdre el temps'' i el que es tracta ara és que els alumnes assumeixin que un mòbil serveix per ''molt més que per xatejar'' com ara tenir aplicacions que els serveixin per aprendre, per exemple, en temes de física o química. ''És un suport important'', diu Ruiz, que cal que els alumnes entenguin des d'una part educativa.

Ús segur

La implantació dels mòbils i les tauletes, així com de les tecnologies en general, també inclou un eix centrat en ''ús racional i responsables''. Per Ruiz, cal que els alumnes siguin conscients dels perills i el mal que es pot fer als altres amb aquests dispositius i internet i per això cal la complicitat de les famílies i la seva implicació, saben des de quin moment tenen, per exemple, Facebook i quin ús en fan, o altres aspectes similars com fer conèixer quines conseqüències té penjar una fotografia a la xarxa sense consentiment. Tanmateix Ruiz creu que s'ha de treballar a les escoles perquè ''també passa''.