Els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert formaran part de la llista de Junts pel Sí al 27-S. De manera simbòlica ocuparan les últimes posicions de la candidatura independentista avalada per CDC, ERC, l'ANC i Òmnium a la circumscripció de Barcelona, just abans de Pep Guardiola, que la tanca definitivament.

De Gispert ha presidit la cambra catalana les dues darreres legislatures, mentre que el republicà Ernest Benach ho va fer durant els governs tripartits. Rigol va ostentar el càrrec entre el 1999 i el 2003 i presideix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Tant De Gispert com Rigol, històrics d'UDC, van abandonar el partit al juny a propòsit del debat independentista.

De Gispert s'ha mostrat públicament molt crítica amb la direcció d'Unió. Després de la consulta oberta a la militància a propòsit de la qüestió independentista -i dels ajustat resultats que van obtenir-s'hi-, l'actual presidenta en funcions del Parlament, juntament amb Rigol i l'exdirigent democratacristià Antoni Castellà, ha liderat el procés de creació de Demòcrates de Catalunya, que aplega els crítics i escindits d'UDC.

De fet, aquest nou partit aportarà fins a onze noms a la candidatura de Junts pel Sí. Per Barcelona ho faran Antoni Castellà, Assumpció Laïlla, Mercè Jou, Daniel Serrano, Raimon Carrasco, Joan Rigol i Núria de Gispert. Per la circumscripció de Girona, Elena Ribera i Miquel Rovira, mentre que per Tarragona i Terres de l'Ebre s'hi integraran Carles Prats i Roger Pedret.