El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha convocat les eleccions. Després de signar el decret que dissol el Parlament i fixa la data en el 27-S, Mas ha donat un missatge institucional a través de TV3 i Catalunya Ràdio amb el que ha remarcat el caràcter "excepcional" tant del moment que viu Catalunya com de les eleccions que se celebraran. A més, el president ha admès que s'han convocat "seguint el marc legal vigent" i amb un decret "semblant en la forma" als d'altres eleccions, però ha afirmat que el 27-S serà "molt diferent pel que fa al fons" a altres convocatòries. Mas, per últim, ha fet una crida a "respectar" el resultat i a "trobar les vies legals i polítiques" per portar-ho a terme.

Des del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat i després de signar el decret, el president ha volgut fer un breu discurs institucional per deixar clar que per a ell el 27-S té una importància política cabdal. En el seu missatge, Mas ha remarcat que ha signat el decret "seguint el marc legal vigent" i de manera "semblant a totes les que s'han fet fins a dia d'avui pel que fa a la forma".

"Tanmateix, tots sabem que aquestes eleccions seran molt diferents pel que fa al fons", ha dit. I és que per a Artur Mas Catalunya "no viu en condicions normals" actualment. "Quan una majoria molt clara i rotunda d'un país vol exercir el seu dret a decidir, democràticament i pacíficament, i se li nega constantment aquest dret, impedint el diàleg i la negociació, i per tant l'acord i el pacte, significa que estem davant d'una situació excepcional, que requereix decisions també excepcionals", ha afegit, tot remarcant que precisament "respondre i donar sortida a aquest anhel democràtic és el que fonamenta i justifica aquesta convocatòria d'eleccions anticipades al Parlament".

El president també s'ha volgut dirigir a tots els partits i coalicions que concorreran a les eleccions que acaba de convocat, per fer una invitació a que "responsablement totes les forces polítiques presentin les seves propostes i els seus projectes per al futur d'aquest país". "Totes les propostes, mentre respectin els drets humans, són legítimes en democràcia i són només els ciutadans lliures amb el seu vot els que poden fer-les possibles", ha assegurat. Mas,però, ha remarcat que amb el seu missatge també volia fer una "crida" a "respectar, tots, el que els ciutadans decideixin, i a assumir el compromís de trobar les vies polítiques i legals per implementar el mandat democràtic de les urnes".

En el seu discurs, el president ha recordat que fa quasi dos anys ha avisar que "estava disposat a fer ús de la facultat legal que em pertoca d'avançar les eleccions si l'Estat pretenia silenciar la veu i el vot del poble de Catalunya". "Volíem una consulta sobre el nostre futur polític, i la volíem legal i acordada", ha explicat, tot afegit que "la negativa total del govern espanyol fins i tot a parlar-ne precipita ara la decisió anunciada des de fa temps".

Mas també ha volgut recordar que Catalunya és "una nació mil·lenària que té dret a decidir el seu futur". "Som una nació de persones lliures que ens hem guanyat el dret a decidir com volem ser i com volem governar-nos", ha defensat. Per a acabar, el president ha considerat que els catalans "podem fer del proper 27 de setembre una data assenyalada en la nostra història". "La democràcia és ara la protagonista. Les urnes, els vots i la decisió lliure, els instruments. Un futur fet de democràcia, justícia i llibertat, n'és l'horitzó. Assumim cadascun de nosaltres la responsabilitat i el protagonisme que el moment demana i fem-nos-en dignes", ha dit per a finalitzar el seu missatge.