Tot i que els pares no tenen l'obligació de lliurar-lo, finalment seran totes les escoles que podran demanar l'informe pediàtric als alumnes de P3 el curs vinent. El Departament d'Ensenyament ha decidit estendre la mesura a tots els centres després de la polèmica que va generar l'anunci de la iniciativa que afectava als centres d'alta complexitat. La directora general d'Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, ho ha explicat en una entrevista a l'ACN, i ha justificat l'ampliació pels beneficis que pot aportar a un alumne poder ser atès en funció d'unes possibles dificultats que més endavant es podrien convertir en necessitats educatives especials.

Una de les mesures anunciades pel Departament d'Ensenyament que més polèmica ha aixecat aquest curs és la petició, per part dels centres educatius, d'un informe mèdic dels alumnes que comencen P3 el curs vinent. Irene Rigau, en un inici, va voler centrar la iniciativa en els centres de màxima complexitat, però el debat que va generar va fer que el Departament decidís ampliar l'alumnat afectat i, finalment, la mesura s'estén a totes les escoles de Catalunya.

Durant el mes de juny es va posar a disposició dels centres el model d'informe i l'explicació a les famílies. Cada centre ha pogut fer la difusió que ha cregut oportuna i els pediatres del CatSalut també tenen un aplicatiu per omplir aquests informes amb la informació pertinent.

Així ho ha explicat en una entrevista a l'ACN Meritxell Ruiz, directora general d'Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa, que ha detallat que la major part dels centres aprofitaran els primers contactes amb les famílies, al mes de setembre, per recollir la informació, i ha recordat que lliurar l'informe o no lliurar-lo està a les mans dels pares ja que no és obligatori. Ha recordat, però, que l'informe és totalment confidencial entre la direcció i la família.

Ruiz ha explicat que, també al setembre, el Departament enviarà unes orientacions als centres per tal que utilitzin aquesta informació per actuar en cas que algun alumne presenti alguna dificultat, oferint recursos per donar-hi resposta. Un dels exemples són els casos en què es detectin problemes d'oïda en un infant que, a curt termini, li pot provocar problemes de parla o d'atenció. Per això, per Ruiz és important entendre que l'informe serveix per ''guanyar temps''. La directora general d'Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa defensa que l'objectiu és evitar que un problema no es converteixi en una necessitat educativa especial més endavant.

Aquestes orientacions aniran més encarades als centres d'alta complexitat perquè, tot i estendre la mesura, des del Departament es considera que en aquest tipus d'escola s'hi troben sovint famílies que els és més complicat explicar les dificultats que poden tenir els seus fills. Per això, s'hi incidirà més.