El president de la Generalitat, Artur Mas, ha llençat una oferta a l'Estat per mesurar el suport a l'independentisme en vots i no en escons el 27-S. "Jo canvio ara mateix comptar en vots si fem una consulta acordada. Fem la consulta el 27-S i no fem les eleccions", ha sentenciat, tot vaticinant que l'Estat no acceptarà el repte. I és que en el debat sobre si el 27-S s'ha de mesurar el sobiranisme en vots o en escons, Mas és partidari de fer el recompte en diputats, "perquè l'últim recurs que quedava eren les eleccions, i les eleccions es compten en diputats". A més, ha considerat que seria "incoherent" que "un 49%" de diputats contraris a la independència "aturessin" el procés si el 51% la vol.

"Jo canvio ara mateix comptar en vots si podem fer això mateix amb una consulta acordada. Fem la consulta el 27-S i no fem les eleccions. Li canvio ara. A veure que diuen a l'altre costat". Llençant aquest repte a l'Estat, el president de la Generalitat ha volgut prendre partit en el debat que va revifar el diputat de la CUP David Fernández, en assegurar a l'ACN que el proper Govern no tindria "legitimitat" per iniciar la independència si el sí sobiranista només guanyava en escons però no en vots, i apuntant que per fer-ho amb més força hauria de superar "el 55% dels vots".

Durant la roda de premsa feta un dia després de convocar les eleccions, Mas ha volgut així reafirmar que el seu objectiu és que el27-S s'aconsegueixi una majoria de diputats independentistes per tirar endavant el procés sobiranista, tant si aquesta victòria va acompanyada del suport en vots com si no és així. "Majoria absoluta són 68 diputats que defensin clarament el sí a la independència. Si s'arriba a la majoria absoluta, el plebiscit s'haurà guanyat", ha sentenciat.

D'aquesta manera, el president de la Generalitat deixa clar que si els escons de Junts pel Sí i la CUP superen la meitat dels diputats del futur Parlament, estaran legitimats per tirar endavant els seus plans sobiranistes, donat que el 27-S "són unes eleccions". "No és un referèndum pur perquè no ens han deixat, no perquè no vulguem nosaltres. Hem de comptar en diputats perquè no ens han deixat cap altre recurs", ha justificat.

A més, Artur Mas ha considerat que "seria bastant incoherent i inconsistent" que "un 49%" dels diputats contraris a la independència "aturessin" el procés sobiranista si el Parlament té "un 51% a favor". "Si Escòcia hagués guanyat per un 51% en lloc d'haver perdut pel 45%, ara no estarien negociant la independència d'Escòcia?", s'ha preguntat el president, que ha volgut recordar que ell creu que "si a més de guanyar en escons, el sí guanya en vots i per un numero de diputats i de percentatge més ampli, millor perquè hi hauria encara més legitimitat i més força".

D'altra banda, Mas ha volgut replicar a Rajoy, que ha insistit que el 27-S només se celebren unes eleccions autonòmiques i no tenen caràcter plebiscitari. "Rajoy pot dir el que vulgui. Li faig una aposta pel 27-S al vespre: Si el 'sí' -a la independència- no se'n surt, el primer que dirà que eren unes eleccions plebiscitàries serà Rajoy", ha dit el president, tot assegurant que en aquest sentit el cap de l'executiu espanyol fa "trampa". "Si el caràcter plebiscitari val pel 'no, també val pel 'sí'", ha sentenciat Mas.

Per últim, davant les paraules del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, assegurant que per al procés "resta el mateix" un vot a la CUP que a Catalunya Sí Que es Pot, Mas ha volgut suavitzar el missatge i ha considerat que l'opció que va escollir l'esquerra independentista d'anar en solitari a les eleccions és "legítima". Amb tot, sí ha manifestat que ell creu que "dona més força" al procés que Junts pel Sí "tingui un bon resultat". "Si té un bon complement amb la CUP, millor", ha afegit.

En aquesta mateixa línia de parlar d'altres formacions, el president ha demanat que quan es parli d'Unió Democràtica no es faci referència al mateix partit democristià que era fa un temps. "La meitat d'aquella Unió no està a Unió, està a Junts pel Sí. Això s'oblida", ha conclòs.