03 de agost de 2015
03.08.2015
27-S

Junqueras: "Qui li dóna el contingut plebiscitari a les eleccions són els ciutadans amb els seus vots"

El líder d'ERC defensa que cal una majoria parlamentària en "diputats" per posar en marxar el procés d'independència

04.08.2015 | 00:17
El president d´ERC, Oriol Junqueras

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dilluns que "qui li dóna el contingut plebiscitari a les eleccions" del 27 de setembre "són els ciutadans amb els seus vots i no el decret" de convocatòria dels comicis que ha signat poc abans el president de la Generalitat, Artur Mas. Així ho ha manifestat el president dels republicans en una entrevista que ha fet TV3 al cap de l'oposició. Junqueras també ha fet una defensa que cal aconseguir una majoria parlamentària "en diputats" per posar en marxar el procés d'independència i, en aquest sentit, ha demanat respecte pels resultats de les eleccions del 27-S.

Poc després de la signatura de Mas del decret de les eleccions, Junqueras ha assegurat que estan d'acord en com s'ha fet perquè "el caràcter plebiscitari li donaran els ciutadans que votaran en clau independentista". "Qui li dóna el contingut plebiscitari a les eleccions són els ciutadans amb els seus vots, i no el decret, que és d'una convocatòria d'unes eleccions al Parlament que és l'instrument que tenim sobre la taula per fer la nova república independent", ha afegit.

Després que David Fernández, de la CUP, alertés, en una entrevista a l'ACN que sense majoria sobiranista "en vots i escons" no hi haurà legitimitat per iniciar la independència, Junqueras ha assegurat que "el mínim" és la majoria del Parlament, al temps que ha demanat respecte als resultats. "Les majories parlamentàries es dibuixen en diputats" i "si depèn de nosaltres és evident que serem conseqüents amb el mandat democràtic que és parlamentari". Ha recalcat que "no han estat ells els que no han volgut fer un referèndum de debò. Si no ho hem impedit, no potser que ens sotmetin amb més contricions que no s'ajusten als mandats internacionals". Junqueras ha insistit en què unes eleccions al Parlament es guanyen en diputats. "Si aquest criteri es vàlid a Estats Units i a la cambra dels comuns britànica doncs també ho és per Catalunya".

El líder d'ERC ha admès que hi hagut "moltes distàncies" amb el Govern de la Generalitat. Fins i tot ha ressaltat que "la candidatura que plantegen" de cara les eleccions Junts pel Sí "té moltes diferències internes, però tot i les diferències són capaços d'anar-se entenent". Ha citat com a diferències amb CDC en "àmbits com l'educatiu i sanitari, les lleis de reforma laboral que Convergència va pactar amb el PP o amb els impostos sobre el joc".

"El que hem fet és un context molt difícil i gairebé d'inviabilitat dels comptes públics, que no els decideixen el Govern, hem garantit que tinguem els percentatges dedicats a prestacions socials més alts de la història del país", ha manifestat.

Junqueras ha manifestat que dedicaran els pròxims 14 mesos a fer la independència i si no ho haguessin fet així "la legislatura hauria aguantat 12 o 14 mesos". "Era millor intentar-ho i aquí intentem acumular la millor qualitat humana possible", ha apuntat.

Preguntat per Catalunya Sí que es Pot, s'ha mostrat convençut que "és evident que per molt bé que els hi vagi a l'Estat no podran canviar les inèrcies de l'estat espanyol ni podran transformar ni canviar ni gestionar un endeutament ingestionable ni la inèrcia d'uns poders fàctics que dominen l'Estat des de fa segles. No se'n sortiran", ha alertat.

Per altra banda, ha assegurat que davant una possible independència l'euro seguirà essent la moneda de Catalunya. "No s'ha produït cap declaració ni cap article ni reglament ni cap tractat constitucional europeu que estableixi cap mecanisme d'exclusió de ciutadans que ja en són membres". Davant els avisos del govern espanyol, Junqueras ha replicat que l'executiu de Rajoy "diu moltes coses i moltes no són certes".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema