El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat aquest dimecres al Parlament que actualment la Generalitat no disposa de cap competència exclusiva a les seves mans perquè l'Estat les ha "intervingut" totes a través d'una "teranyina jurídica imposada al marge de la Constitució". És una de les conclusions que recull l'informe 'Crònica d'una ofensiva premeditada', en què el Govern denuncia un procés de recentralització per part de l'Estat. En la seva compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals per presentar el document, Homs ha afirmat que "els únics que actuen de manera unilateral, al marge de la Constitució, les lleis i la democràcia són el govern espanyol i les seves institucions".

El mateix dia que s'acompleix una dècada exacta des que la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament va aprovar iniciar la tramitació del projecte de reforma de l'Estatut, el conseller ha fet un llistat dels greuges que Catalunya pateix per part del govern espanyol, del Tribunal Constitucional i des de la vessant del dèficit fiscal, i que queden retratats a 'Crònica d'una ofensiva premeditada'. L'informe denuncia manca de finançament en infraestructures, la llei de la dependència o tracte discriminatori des del punt de vista fiscal.

L'executiu català sosté que en els últims deu anys la Generalitat ha perdut capacitat d'autogovern. "Hem anat enrere com els crancs", ha il·lustrat Homs. I és que Catalunya "no té cap competència exclusiva a les seves mans" perquè "tot està directament o indirectament intervingut o condicionat per una teranyina jurídica imposada al marge de la Constitució", segons el conseller. Per Homs, això és "una victòria dels contraris a la Constitució, però feta en nom de la Carta Magna".

Una altra de les lectures polítiques que el titular del departament de Presidència ha volgut fer del document presentat en seu parlamentària és que "els únics que actuen de manera unilateral i al marge de la Constitució, les lleis i la democràcia són el govern espanyol i algunes institucions de l'Estat". "No ho fan de manera descarada, oberta i transparent; ho fan de manera encoberta, abusant de la seva situació de poder i domini del dret", ha afegit.

Durant la seva intervenció en una compareixença a petició pròpia, Homs ha carregat amb duresa contra l'Estat, a qui ha acusat de no haver posat sobre la taula ni una sola proposta per mirar de satisfer els interessos de Catalunya i de ser una 'troika' per al país. La resposta per part del govern espanyol -tant dels executius socialistes com populars- ha estat un 'no' sistemàtic als plantejaments catalans. Per tot plegat, ha sentenciat que la denominada 'tercera via' ha quedat "morta" després d'haver estat durant deu any "una font de fracassos i frustració".

Homs ha destacat que 'Crònica d'una ofensiva premeditada' és un informe "contrastat i objectivable" fruit de les aportacions dels diversos departaments de la Generalitat. El Govern va començar a treballar en la seva elaboració al març d'aquest any en compliment d'una moció parlamentària. En la seva presentació formal als mitjans, la vicepresidenta Neus Munté va posar l'atac a l'escola catalana, la reducció de la inversió a Catalunya del 71% entre el 2009 i el 2014 i les retallades socials com a exemple de l'"ofec" a l'autonomia catalana.

Entre altres qüestions, el document denuncia la manca de voluntat de diàleg per part de l'executiu espanyol, l'atac a l'escola catalana, una reducció de la inversió a Catalunya del 71% entre el 2009 i el 2014 i retallades socials com per exemple en matèria de la Llei de dependència.

Debat "electoralista"

Amb un to marcadament preelectoral, els grups de l'oposició -excepte ERC- han criticat l'autocomplaença del Govern, la manca d'autocrítica i el fet que Homs comparegués a petició pròpia només atenent a fins "electoralistes" i per presentar un informe que, segons el PSC, el PPC i C's, és "infame".

El diputat socialista Maurici Lucena ha retret al conseller la seva visió "autàrquica" de la política i l'economia catalanes i que es dediqui a fer de "ploramiques" en lloc de retre comptes de la seva acció de Govern, que ha estat marcada pel "monotema" del procés independentista.

Per la seva part, Santi Rodríguez del PPC ha contraposat el document del Govern a un d'elaborat pel seu partit, que "almenys ha estat pagat amb recursos propis". A més, ha negat que l'Estat no tingui voluntat de dialogar. I ha posat com a exemple el fet que la Generalitat avortés la comissió bilateral fa tres anys i encara no hagi decidit reprendre-la.

La fins fa poc portaveu parlamentària de C's, Carina Mejías, ha acusat Homs i el seu departament de ser "un aparell de propaganda" que elabora informes que són "reculls de mentides". "El seu objectiu és generar greuges per sembrar la discòrdia i enverinar la convivència [...]. Aquesta comissió no és un exemple de tenir voluntat de diàleg, és una actitud irresponsable per no dir immoral", li ha etzibat en la seva última sessió com a diputada.

Menys bel·ligerant ha estat el parlamentari d'ICV-EUiA Jaume Bosch, que ha compartit el diagnòstic de l'informe: "és cert que hi ha una ofensiva del PP, a la qual cal plantar cara". Ara bé, ha recordat que l'executiu català va començar la legislatura amb els "autors d'aquesta ofensiva premeditada" -el grup popular- com a socis parlamentaris. "Detecten responsabilitats del PP, però s'obliden de les del govern de CiU, que també ha perjudicat la vida quotidiana de les persones", li ha retret. A més, ha considerat que les respostes de l'Estat al conflicte territorial fan palès que el pacte constitucional ha quedat "trencat".

Per la seva part, el republicà Pere Aragonès ha insistit que el model autonòmic "no és possible" perquè ha estat considerat com una "anomalia" a l'Estat, on creu que la visió de plurinacions ha estat vista com "un queixal que calia deixar-se arrencar en algun moment". Front el procés de recentralització "sense precedents" de l'executiu de Mariano Rajoy, ERC aposta per una Catalunya "sobirana", ha recordat.