El líder del PSC, Miquel Iceta, ha negat que l'Estat vagi a suspendre l'autonomia de Catalunya, fins i tot en cas que es declarés la independència. El socialista s'ha apuntat a la teoria del ministre d'Exteriors, el popular José Manuel García-Margallo, que diu que per frenar una declaració unilateral simplement hi hauria prou amb que "l'anul·lés el Tribunal Constitucional". Iceta, que ha fet aquestes declaracions després de fer-se la fotografia amb tota la seva candidatura per al 27-S, ha advertit també que mai donarà "suport a cap mesura que ens situï fora de la legalitat", encara que aquesta fos la "resposta" del Govern a una acció de l'Estat. "No podríem estar així al costat del Govern", ha avisat.

El PSC no creu que l'Estat suspengui l'autonomia si el Parlament o el Govern posteriors al 27-S declaren la independència. Tant és així, que Miquel Iceta ha estat taxatiu aquest dilluns quan, fins i tot fent-ne broma, ha dit que volia "donar una primícia: L'autonomia de Catalunya no serà suspesa".

Per al socialista, això és tan evident que fins i tot "algú tan poc sospitós" com Margallo ho creu així. "Una declaració unilateral d'independència senzillament seria anul·lada pel Tribunal Constitucional, com la declaració de sobirania de gener de 2013", ha sentenciat. I és que Iceta creu que aquesta possibilitat de la suspensió es posa sobre la taula perquè "a alguns els encanta especular sobre això perquè sembla que d'això treuen pit", però per a ell, "la creació de gegants fantasmes no fa les lluites més èpiques" i la possibilitat és inexistent.

Amb tot, i després que el president de l'ANC, Jordi Sánchez, hagi dit en una entrevista a l'ACN el dissabte que si hi ha una suspensió Catalunya tindrà "una resposta", Iceta ha advertit que ell no estarà del costat d'un Govern si aquesta resposta no s'ajusta a la llei vigent. "No donarem suport a cap mesura que ens situï fora de la legalitat. I per tant no ens podrem situar mai al costat d'un Govern o una institució que desconegui la legalitat o se la salti de forma conscient", ha conclòs.

Iceta ha fet aquestes declaracions després de fer-se la fotografia oficial amb tots els seus candidats i membres de les llistes per al 27-S. I és que per al socialista, l'oferta electoral que ofereix el PSC és la que ara més convé als catalans. "El Govern que hem tingut ha estat el de l'embolic, les retallades i cap avenç concret. Un embolic del que no saben com sortir. Unes retallades en educació, sanitat i benestar. I cap avenç ni cap nova competència ni res", ha criticat.

En aquest sentit, ha remarcat que el PSC és "el primer partit, i de moment l'únic, que ja té programa i llista presentades", i s'ha presentat com "l'alternativa" al projecte que representa Artur Mas i Junts pel Sí. En aquest sentit, ha explicat que les seves expectatives per al 27-S són tal altes com per "tocar el cel" i "guanyar les eleccions". Però baixant al terreny més pragmàtic, Iceta ha reconegut que li agradaria que "el PSC fos imprescindible i tingués un paper cau per elegir president i Govern".

Per últim, i en complir-se un any de la confessió d'evasió fiscal que durant més de tres dècades va portar a terme l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, el líderdel PSC ha recordat que "encara no s'ha pogut aclarir l'origen dels diners a l'estranger ni dels negocis dels seus fills". A més, creu que aquella confessió va tenir una "conseqüència política evident" que avui està d'actualitat. "Després d tot allò, CDC no es podia presentar amb el seu nom i les seves sigles a unes eleccions. En part, el disseny de la llista de Mas per la independència és disfressar la continuïtat del projecte de la CDC de Pujol amb la CDC de Mas", ha sentenciat.