El número u de la candidatura conjunta independentista, Raül Romeva, ha anunciat aquest dilluns que el nom de la llista acordada entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes serà Junts pel Sí. Des de la terrassa del Museu d'Història de Catalunya, Romeva ha assegurat que encara que l'Estat "bloquegi" l'autogovern o les institucions catalanes, procediran a declarar la independència. "Anem a totes, ja no tenim marge", ha exclamat tot deixant clar que el procés no té marxa enrere. A més, ha destacat que un dels objectius prioritaris de la llista és donar resposta a les necessitats socials del país i ha anunciat mesures prioritàries en matèria de pobresa energètica, d'habitatge i de serveis públics.

"Anem a totes, això va de debò". Així de contundent s'ha expressat Raül Romeva, el líder de la llista Junts pel Sí en l'acte de presentació de la candidatura conjunta avalada per Convergència, Esquerra i les entitats sobiranistes. L'Estat, ha avisat, "no ho posarà gens fàcil", però malgrat les dificultats i l'hipotètic "bloqueig" de l'executiu espanyol a l'autogovern de Catalunya, el Parlament o el Govern, Junts pel Sí proclamarà una declaració d'independència i una llei de transitorietat jurídica per "desconnectar-se" de l'Estat, segons ha avançat Romeva.

El número u de la candidatura ha defensat Junts pel Sí com un projecte amb "sensibilitats diverses" al voltant d'un objectiu comú: el de reforçar el caràcter plebiscitari del 27-S. Romeva ha justificat l'"excepcionalitat" de la candidatura pel moment històric que viu el país. "Ens trobem amb la necessitat de fer una cosa que desconcerta, i és el caràcter excepcional el que li dóna valor a la llista, que no és de persones, sinó de voluntats i de representar un sentiment col·lectiu", ha afirmat.

Sense avançar cap nom nou de la candidatura ni donar-ne gaire més detalls, Romeva ha apuntat que la llista comptarà a les quatre circumscripcions catalanes amb membres d'entitats socials, persones a títol individual i polítics a fi d'aconseguir el major rèdit electoral i, així, dotar-se del mandat ciutadà necessari per fer una feina "temporal i concreta". I no sols per afavorir la "desconnexió" del marc jurídic espanyol, sinó també per prioritzar les necessitats en l'àmbit social, ha emfatitzat.

El líder de Junts pel Sí ha argumentat que per construir el país "just, cohesionat i integrador" que volen, no es podran oblidar les necessitats socials del país. De fet, ha dit que caldrà "posar al davant" del procés els sectors socials amb més dificultats, les persones que tenen "una situació vital més dura". Per això, el documentat pactat entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes contempla un paquet de dotze mesures prioritàries en matèria social. Així, es preveu donar atenció a les necessitats "urgents" sobre habitatge, pobresa energètica i segones oportunitats per a famílies vulnerables.

També es pretén fixar una provisió de places d'escola bressol, implementar polítiques de lluita contra la pobresa infantil, reformar la renda mínima d'inserció cap a un model de renda garantida de ciutadania, crear estructures d'estat del benestar per ampliar les pensions, fomentar l'economia social impulsar un salari mínim europeu, potenciar les polítiques de garantia juvenil, enfortir el sistema públic de salut, educatiu i social, garantir un país acollidor i culturalment "avançat".

De la resistència a la proposta

Per la seva part, les expresidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, han coincidit a destacar que el procés català ha passat de la resistència a la proposta després que la democràcia espanyola hagi demostrat que el somni del catalanisme -transformar Espanya per fer-la moderna i integradora- no és possible.

Casals ha recordat que després de la manifestació multitudinària per la sentència en contra de l'Estatut de l'any 2010, les següents mobilitzacions han tingut un caire propositiu. "Volem fer una Catalunya millor, contribuir a fer un món millor", ha expressat tot assegurant que el 27-S es dirà de manera "clara i rotunda" que el país necessitarà disposar d'un estat propi.

La número dos de Junts pel Sí, Carme Forcadell, ha remarcat que la societat civil ha encapçalat el procés i ha avisat que continuen "amb força" amb l'horitzó posat en l'endemà del 27 de setembre. A més, s'ha mostrat convençuda que la propera Diada de l'Onze de Setembre "s'omplirà la Meridiana". "En aquesta via estan convocats, com cada any, tots els demòcrates del país", ha dit fent una crida a una participació massiva.