El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, no ha volgut confirmar que l'exentrenador del Barcelona Josep Guardiola tancarà la llista unitària independentista però ha assegurat que seria un "motiu d'orgull". "Estaríem orgullosos que hi pogués ser. Com també ho estaríem si finalment també s'hi afegeix Eduardo Reyes, de Súmate", ha reflexionat Sabrià. "Hem d'intentar fer la llista més oberta possible, la llista que millor representi el país. I tant Guardiola com Reyes serien una excel·lent notícia", ha reblat el portaveu d'ERC, que també ha volgut negar les veus crítiques que titllen de "partidista" la manifestació de la Diada: "Cap partit pot mobilitzar 2 milions de persones a toc de xiulet", ha afirmat Sabrià.

Després dels dubtes expressats ja per l'alcaldessa Ada Colau (Podem) i Unió sobre la seva presència a la manifestació de l'11-S a la Meridiana, des d'ERC han volgut recordar que la Diada és "fruit de la mobilització ciutadana". "És la prova més evident que això és un procés que va de baix a dalt", ha insistit Sabrià, que ha negat que aquest 11 de Setembre sigui un acte de campanya de la llista unitària independentista. "Fer servir d'excusa això per no anar-hi crec que és una equivocació", ha puntualitzat el portaveu nacional d'ERC. "Els partits polítics han d'estar al costat de la gent, nosaltres hi serem, i esperem que els altres partits també hi siguin", ha valorat Sabrià.

Avís a 'Catalunya, sí que es pot'

Sobre la confluència d'esquerres 'Catalunya, sí que es pot', el portaveu d'ERC ha valorat positivament el seu canvi de discurs i la seva aposta per un procés constituent, però ha volgut recordar-los que "només hi haurà procés constituent si exercim la independència". "Això només passarà si es produeix un trencament amb l'estat espanyol", ha continuat Sabrià. "La proposta d'ERC passa ara per donar la màxima representativitat a la llista del sí, amb una àmplia victòria, i l'endemà estaríem disposats a treballar amb tothom en aquest procés constituent", ha manifestat el portaveu d'ERC, que ha emplaçat també per després del 27-S la possibilitat de repetir una llista unitària amb Convergència en unes eleccions generals.

La presentació aquesta tarda de l'acord entre CDC, ERC, ANC i Òmnium no entrarà gaire en detalls ni es posarà sobre la taula un programa electoral concret -"només fa una setmana que hi treballem"- però sí que serà una declaració que es basarà en dos eixos fonamentals: garantir la justícia social i assegurar la regeneració democràtica a través de la independència. "Són els punts que són la base de l'acord. I hi ha el convenciment que això només ho podrem assolir amb la independència", ha afirmat el portaveu d'ERC, que ha negat crítiques de les bases del partit a la llista unitària. "Estem fent assemblees arreu del territori sobre el pacte i la rebuda és enormement positiva", ha recalcat Sabrià.

Porta oberta a la CUP

De fet, el portaveu d'ERC ha volgut deixar encara la porta oberta a la CUP perquè se sumi a la llista unitària independentista, tot i les crítiques d'aquest diumenge del president i líder de CDC, Artur Mas, als cupaires. "Ens encantaria que la CUP se sumés a la llista unitària del sí, ho hem reiterat moltes vegades, i els hi deixem la porta oberta", ha comentat en veu alta Sabrià. "Ens faria molt més forts", ha afegit el portaveu d'ERC, que ha finalitzat parlant també de l'aprovació de la Llei de seguretat ciutadana -coneguda popularment com a Llei mordassa- el proper dimecres al Congrés dels Diputats.

Llei mordassa, instrument contra el procés

"Hi ha una esmena d'ERC que serà molt simptomàtica si és rebutjada i que demana que en cap cas aquesta llei es pugui fer servir per modificar decisions que hagi pres el Parlament", ha recordat Sabrià. "Si s'aprova aquesta esmena cap problema però sí es denega -que és el que creiem- la Llei mordassa serà un instrument més contra el procés", ha conclòs el portaveu republicà.