El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha "celebrat" aquest dimarts que CDC i ERC "es posin d'acord en alguna cosa" i hagin arribat al preacord entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, per a una llista única independentista. Segons Duran, l'entesa entre CDC i ERC d'aquest dilluns posa punt i final a un "espectacle" que calia aturar, i ara podran oferir "quelcom més que baralles sobre les llistes". Amb tot, ha insistit que el procés "no pot acabar bé" i que Mas "és molt conscient que està en un embolic". També ha assegurat que la seva persona serà essencial en la resolució del conflicte. "Estigui on estigui en el futur seguiré essent molt útil", ha dit.

En una entrevista a RNE, Duran ha apuntat que des de la perspectiva independentista tenia "poc sentit" que Artur Mas i Oriol Junqueras es quedessin al marge i no formessin part de la llista, però ha assegurat que en tot aquest debat les dues formacions hi ha perdut alguna cosa perquè tot plegat ha estat un "sainet".

També ha posat en dubte la viabilitat d'una llista amb majoria de la societat civil. "No concebo un Parlament de Catalunya amb molt pocs polítics" perquè "el Parlament dirigeix la política del país" i "hi ha un dia a dia que cal gestionar", ha dit.

Amb tot, segons Duran, Mas "és molt conscient que està en un embolic" i el que està passant entre ERC i CDC és que hi ha una "lluita per l'hegemonia per l'independentisme". Per tot plegat, ha dit, "les coses no poden acabar bé" i s'està projectant "manca de confiança i de credibilitat.

"Els crítics han crescut a la meva ombra"

Duran i Lleida també ha reflexionat sobre la situació de la seva formació per la sortida dels crítics que han engegat Demòcrates de Catalunya. Ha apuntat que el sector dels crítics li mereix "respecte" malgrat les "crítiques que cada dia tiren sobre nosaltres".

"Tots ells han crescut a la meva ombra i han estat presents a llistes internes que jo encapçalava i jo els acollia", i "tots han participat de càrrecs públics que jo tenia alguna cosa a veure", ha sentenciat.

En tot cas ha insistit en la petició del secretari general d'UDC perquè tornin les actes de diputats i regidors "perquè no tenim un sistema electoral de llistes obertes on el nom és fonamental, sinó que s'han presentat sota el paraigües de les sicles de partit".

Segons el líder d'UDC, ara la formació ha d'afrontar el "repte nou" d'anar en solitari a les eleccions al Parlament en un moment en què Catalunya viu una "situació difícil" a nivell econòmic i social, i també des del convenciment que no es pot sortir de "l'embolic" del procés "si no és dialogant". "Cal seure a la taula, posar-se al lloc de l'altre i no aixecar-se fins que no s'assoleixi un acord", ha dit.

"Seguiré essent molt útil"

Duran ha reiterat que Ramon Espadaler serà el cap de llista d'UDC als comicis del 27-S perquè malgrat que ell "és un referent" la gent "vol renovació". Pel que fa a les eleccions espanyoles ha afirmat que ara per ara "res és descartable" però primer cal "concentrar les energies" a Catalunya.

En tot cas, ha assegurat que ell és "una de les millors persones que en els pròxims temps serà necessari en aquest país", perquè "o el diàleg torna a fluir" o això "serà un problema per a Catalunya, per a Espanya i per a Europa".

Segons Duran "un cop acabat el cicle electoral a Espanya" es trencarà la dinàmica actual i la seva figura serà essencial en la resolució del conflicte. "Estigui on estigui seguiré essent molt útil", ha afirmat, perquè "arribarà el dia en què aquestes humils reflexions s'imposaran".