La CUP assegura que no ha arribat a un acord amb CDC, ERC i les entitats sobiranistes per fer una llista electoral conjunta perquè en la reunió d'aquest dilluns a la tarda al Palau de la Generalitat els van "canviar el tauler de joc" i es va descartar des d'un bon inici la possibilitat d'una llista sense polítics i fer unes eleccions constituents al febrer de l'any que ve. El diputat David Fernández i el portaveu del Secretariat Nacional, Xevi Generó, han assegurat que sí que han acudit a la reunió d'aquest dimarts, al contrari del que s'havia dit, per comunicar a la resta d'integrants de la trobada la seva negativa a participar de la llista conjunta perquè s'han quedat "sense marge" de maniobra.

En una roda de premsa a la seva seu nacional, Fernández i Generó han mostrat el seu "respecte" per la discrepància amb la resta de formacions i entitats, però han mantingut que la CUP vol un procés plebiscitari i constituent. Com que això, segons ells, no és possible amb una llista on hi hagi membres de CDC i ERC, han decidit que aniran per separat, juntament amb altres sectors socials. Així, consideren que poden compartir l'objectiu de convertir en plebiscitàries les eleccions del 27-S, però volen mostrar la "pluralitat i complexitat" del país.

Ara caldrà "definir de de forma comuna" el caire plebiscitari dels comicis, i no descarten, fins i tot, fer algun acte electoral conjunt amb la llista comuna d'ERC, CDC i les entitats. Tot i així, han dit que primer ho hauran de debatre internament. També han reconegut que seria possible compartir alguns punts del programa electoral. El que han negat rotundament, davant de "filtracions interessades i de mala fe", és que hi hagi cap acord de governabilitat entre la CUP i la llista unitària ni cap pacte de no agressió.

David Fernández ha recordat que la seva aposta des del principi era fer les eleccions el març passat i amb tres llistes separades per reflectir la "pluralitat" del país. No obstant, la proposta del president de la Generalitat, Artur Mas, de fer una llista conjunta amb les entitats va fer que la CUP es plantegés la possibilitat de fer una llista unitària amb les entitats però sense polítics, i fer unes eleccions constituents al febrer de l'any que ve amb els partits sobiranistes per separat. Amb aquesta "hipòtesi" van anar aquest dilluns a la reunió al Palau de la Generalitat, però la "sorpresa" va ser que la proposta va decaure ràpidament i va virar cap a una inclusió de polítics a la llista, tot i que estigués encapçalada per algú de la societat civil.

Aquest "canvi de taulell" els va deixar "sense marge", perquè la militància de la CUP ja havia expressat els seus límits per pactar. Per això, aquest dimarts, i després de reunir-se dilluns a la nit el Secretariat Nacional, han tornat a Palau per comunicar la seva negativa i el respecte a l'acord entre CDC, ERC i les entitats, del qual no participaran. Per la CUP, el "vector social" és determinant en aquestes eleccions i això fa que "no sobri ningú". Per tant, amb la llista separada pretenen atreure certs sectors socials independentistes en contra de les retallades i les polítiques de Mas. "El problema no és entrar al Govern, perquè governem a Berga o Badalona, el problema és el programa de govern, la privatització d'ATLL o el pagament del deute als mercats financers", ha dit.

També ha estat crític amb la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, que aquest dimarts s'ha preguntat si la CUP faria de "cavall de Troia de la dreta". Per a Fernández, és ICV qui ha oblidat el llegat del PSUC i és una "llàstima que s'autoexclogui" del procés per aliar-se amb formacions espanyoles que neguen la independència a Catalunya, en referència a Podem. Segons Fernández, "sense llibertat no hi ha justícia".

Fernández també ha estat crític amb les formes de la reunió, ja que la suposada "discreció" de les negociacions es va esberlar amb "filtracions interessades" o "directament mentides" sobre el suposat posicionament de la CUP i pactes als quals hauria arribat. El diputat cupaire ha dit que cap "ventríloc" pot parlar en nom de la CUP.