La CUP veu espai suficient per sumar-se i treballar sobre el full de ruta que van signar CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Ara bé, l'esquerra independentista no veu amb bons ulls ni el "neguit" ni les "presses" metodològiques del preacord, ha dit el seu portaveu al Parlament, Quim Arrufat. En aquest sentit, volen que "s'ampliï el carril" per encabir-hi el procés constituent, reclamen més diversitat política d'actors i aposten per construir un "relat comú" que sobretot deixi enrere "l'escenificació". Arrufat ha apuntat que la CUP comptarà la majoria absoluta el 27-S en vots i avisa que si no treballa per una majoria social al carrer i a les urnes, qualsevol debat per ara és "fer volar coloms".

L'esquerra independentista creu que el full de ruta dibuixa un esquema on la CUP pot treballar, és "prou obert" i per tant "perfectament treballable". Entenen que la seva proposta de document polític pot encabir-s'hi i trobar marge per encaixar a la que han pactat CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Ara bé, discrepen de la metodologia, del "neguit i les presses" del procediment i recorden que només aquests cinc actors no podran tirar-ho endavant sols. "Cal tacte i metodologia per construir-lo, i no pot passar per fer assajos de full de ruta", ha etzibat Arrufat.

Per això l'esquerra independentista reclama que s'obri "el carril" i s'eixampli l'espai de cara al procés constituent on volen altres forces polítiques perquè el procés sobiranista tingui més diversitat política. Volen "capacitat polièdrica major". Per la CUP això passa per articular majories socials majors i acotar un espai de treball que no impliqui "escenificació i justificació davant dels mitjans, bisos d'electoralisme", ha apuntat. En lloc d'això, volen construir un relat comú per tenir clar "on ens trobem" i quines peces s'han de moure per fer realitat la independència.

Finalment ha advertit que si no es treballa per construir aquesta majoria social al carrer i a les urnes, que per la CUP ha de ser majoria en vots i no en diputats el 27-S, tot el que es debati i s'avanci prèviament serà "fer volar coloms".