El diputat del PSC Jordi Terrades ha retret avui a l'expresident català Jordi Pujol que "hagi tornat a decebre el conjunt de catalans" en no voler respondre la gran majoria de les preguntes dels grups parlamentaris a la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Pujol.

Durant la seva intervenció, Terrades ha recordat que Pujol "ha estat una figura política de primer nivell", però després de la seva confessió i la compareixença el setembre passat a la Comissió d'Assumptes Institucionals, "bona part del seu capital de confiança polític s'ha esfumat".

"Els dubtes sobre la seva Presidència s'han obert de cop i només vostè pot aclarir-los per conèixer la veritat. El país es mereix la seva explicació. Al setembre ens va explicar una història que avui ens ha revalidat, però ningú se l'ha cregut. Vostè i la seva família estan disposats a demanar l'aixecament del secret bancari per conèixer l'origen dels fons i la seva evolució?", ha preguntat.

El diputat li ha recordat que "si no respon, algunes de les ombres que han planejat sobre la seva gestió s'han tornat a obrir", com també ha criticat que "no expliqui si una part dels seus fons venia o no del que vostè va explicar o de les accions de Banca Catalana".

"Vostè i la seva família seguien mantenint el control de les accions que suposadament es van cedir a Fundació Catalana? Perquè en la lectura de l'escriptura no queda clar. Vostè va rebre alguna compensació per les seves accions i es va efectuar en algun compte a Suïssa, Liechtenstein o Andorra?", ha prosseguit.

Terrades també ha qüestionat a l'expresident si la seva confessió va ser "per protegir els seus fills i interessos familiars" i si era "conscient si el seu entorn més immediat, polític i familiar, feien negocis amb empreses beneficiàries d'obra pública al servei de la Generalitat".

"Avui ens ha tornat a decebre. El 26 de setembre ja ens va decebre perquè hi va haver una baralla, una bronca general als diputats. Vostè ha tornat a fer servir la tècnica de no parlar, ens ha tornat a decebre, no només a aquests diputats, sinó al conjunt del país", ha assenyalat.

Per això, li ha demanat que "no ens decebi, faci un esforç de transparència i ens expliqui clarament quin ha estat l'origen i recorregut d'aquests fons, que no intenti salvar el patrimoni familiar i intenti salvar una part del seu llegat".