El cabal de la majoria dels rius catalans ha recobrat la normalitat i té tendència a la baixa, en remetre les intenses pluges del cap de setmana, excepte en els casos del Ter, la Muga i el Llobregat, on segueix l'alerta ja que pot pujar el seu nivell en les pròximes hores.

Malgrat la millora generalitzada dels cabals dels rius catalans, la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat manté activada l'alerta del pla d'inundacions (Inuncat), especialment per la situació del Ter, la Muga i el Llobregat a Sant Joan Despí (Baix Llobregat).

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), malgrat que els cabals dels rius s'han normalitzat i tenen tendència a la baixa, el Ter podria augmentar el seu nivell en les pròximes hores a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), encara que s'anirà reduint progressivament en la més gran part del seu recorregut.

A més, també preocupa una pujada transitòria del cabal del Llobregat a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), que manté el riu per damunt del nivell de perill.

Paral·lelament, diversos embassaments catalans segueixen alliberant aigua, com passa amb el de La Baells i en els del sistema Sau-Susqueda-Pasteral, que estan alliberant 470 metres cúbics per segon, encara que aquesta potència s'anirà reduint gradualment en les pròximes hores, a mesura que disminueixi l'entrada d'aigua del Ter al pantà de Sau.

De la seva banda, el pantà de Foix també allibera aigua, però es preveu que ho deixi de fer en les pròximes hores, ja que el seu cabal es troba ja dins del límit de la normalitat.

Els embassaments de Boadella, Sant Ponç, La Llosa del Cavall i Siurana no alliberen aigua de cabals relacionats amb les intenses pluges del cap de setmana, sinó que ho fan de forma ordinària per motius de gestió interna.

La Generalitat també manté l'alerta pel fort onatge que es preveu en les pròximes hores, en les que es poden registrar onades de més de 2,5 metres d'altura en la meitat nord del litoral català i en les Terres de l'Ebre.

Per aquest motiu, Protecció Civil ha demanat extremar la precaució davant de la costa i evitar l'accés als punts del litoral afectats per l'onatge.

Al remetre les pluges, també han caigut en picat les trucades originades pel temporal al telèfon d'emergències 112, que ja són poc significatives, per la qual cosa al llarg del matí (entre les 8.00 i les 14.00 hores) els Bombers han efectuat tan sols 68 serveis relacionats amb la pluja i el vent per temes menors, com netejar la calçada, retirar branques i objectes caiguts a la via i buidar d'aigua els baixos inundats.

En total, des que es va iniciar l'episodi, divendres passat, el 112 ha rebut fins a les 14.00 hores d'aquest migdia 2.639 trucades, un terç d'elles concentrades a Girona, sobretot a l'Alt Empordà (545 trucades), el Gironès (231) i la Selva (102).

També s'han rebut moltes trucades des del Vallès Occidental (261) i el Barcelonès (216).

Al llarg d'aquest temporal, els Bombers han hagut d'efectuar un total de 1.242 serveis, el més greu d'ells rescatar aquest matí a la zona de la Riera de Sant Aniol, a Sardenes (Girona), el cadàver d'una jove de 20 anys que ahir va caure a la riera de Llierca al seu pas per Montagut i Oix (Garrotxa).

El temporal també ha provocat inundacions en diverses carreteres, especialment a Girona, com la C-252 a Far d'Empordà i Figueres, la GIP-5129 a Vilafant, la GIV-6226 a Garrigàs i la GIV-6301 a Ventalló, i també a Barcelona, com la C-1411b, a Manresa.

Protecció Civil també manté en fase de prealerta el pla d'emergències per vent, davant la previsió que en les pròximes hores bufin fortes ratxes, especialment al nord de Catalunya.