La vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, va dir ahir que Mariano Rajoy "no entén que qui decidirà el futur de Catalunya són els catalans". En aquest sentit, va afirmar que "ha vingut a donar un cop de porta", desaprofitant l'ocasió d'iniciar un diàleg que se li ha demanat reiteradament. "Rajoy ha vingut aquí a fer un míting, no a escoltar ni a proposar res", va sentenciar Ortega, que també va lamentar que només hagués dirigit desqualificacions cap a un procés que havia estat "un exemple de democràcia i transparència". També va deixar clar que ni la prohibició de la consulta abans del 9-N, ni ara la querella contra el president Mas, ella mateixa i la consellera Rigau, "no matarà l'ànsia d'expressar-se dels catalans". Per la seva banda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va considerar que Rajoy, en el seu discurs d'ahir a Barcelona, "no ha fet cap proposta, només desqualificacions i ?menys?preu per determinades propostes" i havia mostrat "un dèficit de coratge polític per afrontar la situació de Catalunya".

En la mateixa línia, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va afirmar que Rajoy "ha renunciat a exercir de president del Govern espanyol a Catalunya". Rull va dir que les paraules de Rajoy "reforcen la necessitat de recórrer a les eleccions (autonòmiques) per poder celebrar el referèndum" sobre la independència de Catalunya. El dirigent de CDC va afegir, a més, que constatava l'absència d'una alternativa de l'Estat per resoldre les demandes dels catalans. "No hi ha cap opció a votar en termes diferents que unes eleccions plebiscitàries", va comentar Rull abans de recalcar que aquestes plebiscitàries "són el referèndum que se'ns impedeix fer".

El secretari general del comitè de govern d'UDC, Ramon Espadaler, va criticar la falta de propostes del president del Govern, que ha optat pel "frontisme" que "no genera cap tipus de solució per al distanciament entre Catalunya i Espanya". "Nosaltres esperàvem (...) que el president Rajoy vin?gués amb algun tipus de proposta sota el braç que la ciutadania pogués jutjar i, en definitiva, votar", va assegurar Espadaler. En aquesta línia, va sostenir que l'acte protagonitzat pel president del Govern a Barcelona havia estat "profundament decebedor". Segons el seu parer, les 117 vegades que Rajoy ha visitat Catalunya, tal com va recordar el mateix president del Govern, havien suposat "117 vegades que ha deixat d'escoltar i 117 oportunitats perdudes perquè el que ha vingut a fer és un exercici més de frontisme".

Més crítiques

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va assegurar que "l'únic" que volia escoltar de Rajoy era que presentava la seva dimissió i avançava les eleccions, per considerar-lo "el president de la corrupció i la desigualtat". Herrera, va opinar que Rajoy era "la ics al voltant de la qual havia girat tota la corrupció del PP", a més del "president de la desigualtat i de l'atur, que diu que sortim de la crisi quan no en sortim i ho fa a costa d'abaratir salaris i d'augmentar la desigualtat".

Per la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va lamentar que Rajoy, s'hagués desplaçat a Barcelona per donar als catalans "lliçons de pluralisme", governant des de Madrid amb majoria absoluta i "aprovant-ho tot com una piconadora". Bosch va posar en dubte que el discurs de Rajoy post 9-N hagués servit per "seduir gaire gent, que n'enamori gaires més". El republicà, a més, va considerar que no era una "bona" política desplaçar-se a Catalunya "a garrotades, amenaçant i dient que no pensa escoltar els que pensen diferent".

El portaveu de Ciutadans (C's), Matías Alonso, va criticar el president del Govern per haver visitat Catalunya "com a president del PP per assistir a un acte de partit", i no com a president d'Espanya "per buscar interlocutors vàlids" per defensar l'Estat de dret. En un comunicat, el també secretari general de C's va alertar al president del Govern que "no és suficient amb oferir diàleg", ja que "no ?serveix de res l'oferiment quan l'interlocutor està totalment incapacitat per la seva conducta deslleial".