La vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a propos­­ta de CiU, Mercè Pigem, va dimitir ahir del càrrec després d´ha­ver estat enxampada traient diners d´Andorra. Pigem va presen­tar la renúncia en una carta enviada al president del Tribunal Suprem i de l´òrgan de govern dels jutges, Carlos Lesmes, que l´ha acceptat. En una nota fe­ta pública ahir a la nit, Lesmes agraeix a Pigem «la dedicació a la institució i la professionalitat demostrada durant la seva etapa com a vocal, i considera que la seva renúncia és una mostra de generositat encaminada a preservar la imatge d´exemplaritat que en tot moment ha de guiar l´actuació del Consell». En la seva carta, Pigem assegura que no se sent «capaç de seguir prenent les decisions» a què el seu càrrec l´obliga, pensant que poden ser «castigades» i afirma que es considera víctima d´una campanya i de l´«acarnissament» dels mitjans de comunicació.

Lesmes posarà ara aquesta renúncia en coneixement del Senat, com estableix la Llei Orgànica del Poder Judicial, perquè la Cambra Alta procedeixi a la proposta de nomenament d´un nou vocal, segons estableix l´esmentada norma.

El mateix president del CGPJ havia sol·licitat divendres a Mercè Pigem que renunciés al seu lloc després que es coneguessin les informacions periodístiques segons les quals va ser enxampada traslladant 9.500 euros d´Andorra a Espanya acompanyada de la seva germana, que volia introduir 10.600 euros. Lesmes havia convocat la vocal a una reunió immediata després que transcendissin aquests fets; malgrat que no suposen la comissió de cap delicte, Lesmes li va comunicar que hauria de renunciar al seu càrrec «per entendre que el CGPJ, com a màxim òrgan de govern dels jutges, ha de ser expressió d´exemplaritat i generar confiança en els ciutadans; valors que podrien veure compromesos per aquesta situació».

En la carta que va enviar ahir a Lesmes per comunicar-li que renuncia al càrrec, i que el CGPJ ha fet arribar als mitjans de comunicació «per exprés desig de Pigem», aquesta sostè que es troba en una situació en la qual es veu «molt afectada pel descrèdit» a què, entén, se l´està sotmetent. «La campanya que pateixo m´ha fet massa fràgil per exercir una funció en la qual l´únic que ha de prevaldre és l´interès general», assenyala.

Considera igualment que les seves decisions «no poden veure´s mediatitzades pel temor que no siguin "convenients" i així evitar que es reiterin una i altra vegada les desqualificacions» a les quals, assegura, està sent sotmesa. Segons la seva opinió, això «seria dolent per a tothom: per al bon govern dels jutges, per als ciutadans, per a la institució, per a la meva formació política i per mi mateixa, que sempre he estat exigent i transparent en l´exercici del servei públic i no vull ni he de modificar el que entenc que ha de ser el recte procedir».

Pigem afirma que «no hi ha res d´irregular» en la seva actuació, «tal com es reconeix pel mateix president del CGPJ». Així, assegura en la seva carta que a la frontera «no es va aixecar acta» sobre ella «perquè els fets no suposen cap irregularitat, encara que la seva aparença és indubtable que era susceptible de ser instrumentalitzada, com així ha estat, essent filtrats a l´opinió pública en el rerefons del greu enfrontament polític amb motiu de la situació a Catalunya». Segons el parer de Pigem, la situació ha estat «amplificada amb acarnissament pels mitjans».

Pigem va reconèixer divendres, en declaracions a la premsa, que la informació publicada que havia portat una quantitat inferior al límit fixat per la llei era correcta, i es va mostrar sorpresa per l´escàndol perquè no havia incorregut en cap falta. La vocal, que va considerar que la notícia constituïa un atac a CiU, va assumir que la seva germana, que l´acompanyava a la frontera, portava a sobre més de 10.000 euros, i per això se li va ­obrir expedient. El límit permès sense declarar són 10.000 euros. A la vocal del CGPJ la van deixar passar, però a la germana els agents li van aixecar una acta administrativa per una infracció greu de la llei contra el blanqueig de capitals i li van decomissar els diners.

Les dones van explicar que tornaven de visitar la seva mare, que viu al Principat d´Andorra, i que aquesta els havia donat diners en metàl·lic per comprar regals de Nadal. La germana va al·legar que no havia tingut en compte els diners que ella ja portava a sobre abans de rebre el regal de la seva mare.

Pigem va ser, fins al seu nomenament per al CGPJ, diputada de CiU, entre els anys 2000 i 2012. És advocada des de 1977, especialitzada en Dret Matrimonial i de Família, tant Civil com Canònic.