El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha valorat aquest dimecres la proposta de llista unitària del president de la Generalitat, Artur Mas, com "un pas més cap enlloc" i ha assegurat que Mas s'ha convertit en el president d'una "part minoritària dels catalans" perquè "ha abandonat la majoria que no l'ha volgut acompanyar" en el seu projecte. En declaracions als passadissos del Congrés després de la sessió de control, Rajoy ha retret a Mas un "dèficit de govern" a Catalunya en un moment en què cal lluitar per la recuperació i ha promès que el govern d'Espanya, "ell mateix i moltíssima gent" seguiran "defensant la sobirania nacional" i la Constitució.

És la primera valoració del president espanyol davant les càmeres després que Artur Mas desgranés aquest dimarts el seu full de ruta, que inclou la possibilitat de convocar unes eleccions que serveixin per posar de manifest el suport dels ciutadans de Catalunya a la independència.

Segons Rajoy, la compareixença de Mas no va afegir res de nou al que s'havia vist fins ara i el president de la Generalitat "ha abandonat a la gran majoria" dels catalans, que és la que "no ha volgut acompanyar-lo en el que va passar el 9-N a Catalunya".

També ha acusat el president de la Generalitat d'anar "en contra del que passa a tot el món, que són processos d'integració, i el més clar és el de la Unió Europea", i de pretendre "obligar els catalans a elegir entre la seva condició de català i espanyol, o entre la seva condició de català i europeu", fet que "no té cap sentit i atempta contra la pròpia llibertat i drets dels ciutadans".

"Dèficit de govern" a Catalunya

El president espanyol ha afegit que és "preocupant" que, segons el seu criteri, a Catalunya hi hagi un "dèficit de govern" perquè "portem des del 2010, en què Mas va guanyar les eleccions, celebrant eleccions, referèndums, i ara se'ns anuncia per als pròxims temps no sabem si una o dues eleccions més, ni per a quant".

Segons ha afirmat tot plegat té lloc en un moment en què la "prioritat bàsica" és "atendre la crisi econòmica, aconseguir més creixement econòmic del que ja tenim i crear ocupació".

Promet defensar la "sobirania nacional"

Per últim, i davant els atacs que rep de la seva dreta, que l'acusa d'inacció a Catalunya, Rajoy ha assegurat que "el govern d'Espanya, ell mateix i moltíssima gent" seguiran "defensant la sobirania nacional i el nostre text constitucional". També "els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans i la igualtat dels ciutadans".

En aquest marc, ha llançat un missatge als ciutadans de Catalunya, que "poden tenir la seguretat" que "malgrat les coses que estem veient i la manca total i absoluta d'acció a la Generalitat, els proveïdors de la Generalitat seguiran cobrant, els serveis públics se seguiran finançant i el govern [espanyol] seguirà atenent els venciments de deute de la Generalitat de Catalunya".

Defensa que ha actuat amb "proporcionalitat" a Catalunya

Abans de comparèixer al passadís, Rajoy ha respost tres preguntes a la sessió de control.La primera de la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, que l'ha acusat d'haver "enganyat a tots els espanyols" per no haver actuat davant el 9-N

El president espanyol ha reiterat que, al seu entendre, el 9-N "no va ser un referèndum" i que, per tant, va complir amb la seva promesa que no tindria lloc cap procés referendari a aquesta data. A més, ha recordat que va portar el 9-N alternatiu al TC i ara "són els tribunals els que han de dir com es compleix la llei".

En aquest marc, ha afirmat que ell va actuar amb "proporcionalitat" i no va fer-ho com li hagués agradat a la portaveu d'UPyD, perquè si ho hagués fet "ara estaríem en una altra situació" més greu.

Duran i Lleida pregunta sobre l'economia productiva

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, no ha fet cap referència al procés ni a la conferència d'Artur Mas, i ha dedicat tota la seva pregunta a l'economia productiva.

Duran ha demanat a Rajoy que prengui mesures per recuperar les deduccions d'inversions en Medi Ambient, per a I+D+I, i que augmenti el tonelatge dels camions que circulen per la carretera fins a 44. També li ha retret que la reforma fiscal no ha beneficiat les pimes i la manca de política industrial.

En la seva resposta, Rajoy ha dit que l'objectiu de la legislatura era crear ocupació i que el finançament del deute públic està en mínims. En aquest sentit ha recordat que el tipus d'interès de les noves operacions ha millorat 80 punts bàsics en l'últim any i que en aquest període s'han creat més de 92.000 empreses noves i s'ha reduït el nombre de les que es dissolen. "Estem avançant en la bona direcció", ha conclòs.

Picabaralla amb Pedro Sánchez

Rajoy també ha respost una pregunta del líder del PSOE, Pedro Sñanchez, que ha assegurat que Rajoy ha defraudat els espanyols perquè no ha resolt el tema de la desocupació i més de 3 Milions espanyols no reben cap ingrés. Li ha retret que hagi augmentat impostos i que hagi retallat en la sanitat i l'educació, a més d'haver "triplicat en tres anys el nombre d'independentistes".

Per contra, Rajoy ha recordat la situació en què "es va trobar" el país quan va entrar a governat i li ha retret el canvi de criteri de la seva formació respecte a la reforma constitucional que ell mateix va pactar amb Zapatero al 2011. Tot plegat, segons Rajoy, demostra que les coses van "raonablement bé" i que "qui està pitjor és el PSOE, que estava millor amb Rubalcaba que amb Sánchez".