El Govern de la Generalitat va aprovar ahir el projecte de llei d'ordenació dels cossos d'adscripció exclusiva a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), una normativa orientada a planificar els recursos humans per a una futura "hisenda" catalana. En el seu objectiu de construir les denominades "estructures d'Estat", l'executiu d'Artur Mas pretén que la ATC, que per ara només recapta impostos de titularitat catalana però no els estatals, es converteixi en una "hisenda" de la Generalitat que recapti tots els tributs generats a Catalunya. El text aprovat planifica el creixement dels recursos humans que es volen destinar per dur a terme "plenes competències de gestió, inspecció i recaptació dels tributs suportats a Catalunya".

Segons el Govern, aquesta norma, que es desenvolupa per mandat de la Llei d'acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat del 2014, "no té cap impacte pressupostari" i té la voluntat de no generar en un futur "despeses estructurals innecessaris". El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar, en la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, que el projecte de creació d'una "hisenda" catalana estava "madurat" i que es duia a terme un "treball discret" entorn d'aquest objectiu. En aquest sentit, Homs va afirmar que l'ATC ampliada amb les funcions per gestionar tots els impostos que es generen a Catalunya estava en fase de "disseny" i que s'estaven "preparant estructures i comandaments".

El portaveu del Govern va manifestar que aquest projecte de convertir l'actual ATC en una "hisenda" catalana no era equiparable al del desplegament del cos dels Mossos d'Esquadra, que va tardar 14 anys a completar-se, ja que, segons el seu parer, "s'ha de fer més de cop".

Sense data

El conseller no va fixar terminis concrets d'execució però va avisar que s'anunciarà la seva implementació definitiva com a "hisenda" catalana "amb poc temps d'anticipació". L'ATC es convertirà en la "hisenda pròpia" de Catalunya en el moment, va incidir Homs, en què l'organisme sigui capaç "d'assumir la gestió de la totalitat dels tributs que es paguen a Catalunya".