El president Artur Mas presentarà demà la seva proposta per superar l'esquema de partits i unir el sobiranisme amb la finalitat d'articular la "consulta definitiva" sobre la independència, que es podria celebrar amb unes eleccions plebiscitàries, encara que no es preveu que anunciï una data.

"Després del 9N: Temps de decidir, temps de sumar" és el títol de la conferència que pronunciarà Mas a partir de les 19.30 hores a l'Auditori del Fòrum de Barcelona, un espai amb capacitat per a unes 2.500 persones.

No es tracta d'un acte de CDC, sinó que és una conferència institucional, convocada per la Generalitat, que es presenta com la proposta del president, oberta a la negociació, sobre els pròxims passos del procés sobiranista després del 9N, la negativa del Govern del PP a negociar un referèndum i la querella de la Fiscalia.

Segons fonts del Govern consultades per Efe, Mas verbalitzarà la seva proposta sobre com superar l'esquema tradicional de partits i aconseguir la unitat de les forces sobiranistes, que és el que el president considera com "la baula més feble" del procés sobiranista.

No obstant això, fonts del partit consultades per Efe no preveuen que el president anunciï demà una data per a unes eleccions catalanes anticipades en format de plebiscit, un assumpte que encara no s'ha consensuat amb altres formacions polítiques.

Sí que estimen a CDC que el president faci una crida a la unitat de les forces sobiranistes -en particular a ERC- per a consensuar un format de llista electoral que serveixi per consultar als catalans sobre la independència en unes eleccions autonòmiques que els partits convertirien en plebiscitàries.

La fórmula que persegueix Convergència és una "candidatura de país", que superaria les sigles del partit i que aglutinaria persones de diverses formacions polítiques i d'altres entitats de la societat civil.

A la conferència de demà acudiran la majoria de dirigents de CiU, menys el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i altres diputats al Congrés que estaran a la sessió plenària, a Madrid.

També hi acudirà una delegació d'ERC que podria encapçalar Oriol Junqueras, el representant d'ICV-EUiA en la Mesa del Parlament, David Companyon, i el president del PSC, Àngel Ros. No hi seran els representants de la resta de grups del Parlament: PPC, Ciutadans i CUP.

També hi assistirà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, els consellers del Govern; el coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, a més de representants empresarials, d'entitats socials i d'intel·lectuals.