El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha encarat la decisió de Moviment Catalunya i NeCat de crear un nou partit amb naturalitat. En aquest sentit, el socialista ha manifestat aquest dijous el seu "respecte" per la decisió, que implica la baixa del PSC d'històrics com Montserrat Tura, diputades com Marina Geli i Núria Ventura, i líders municipals com Pia Bosch. Tal és el grau de tolerància a la decisió que Iceta ha assegurat que si Geli i Ventura no volen abandonar el grup parlamentari del PSC, podran continuar "amb les seves tasques" com fins ara però com a "independents" i sempre que "respectin la disciplina de grup". Cap represàlia, doncs, per als crítics que marxen a fer un nou partit.

Calma i serenitat al PSC després de la decisió del seu sector crític, Moviment Catalunya, de deixar el partit per crear una nova formació al costat de NeCat. Amb aquest talant, al menys, s'ha volgut mostrar Miquel Iceta aquest dijous al matí, després de participar en un esmorzar-conferència organitzat per l'entitat empresarial Acede.

En aquest sentit, el primer que ha volgut fer el líder del PSC és manifestar el seu "respecte a les conviccions i opcions personals" dels implicats, i sobretot de les dues diputades al Parlament Núria Ventura i Marina Geli. "Tenim el màxim respecte i consideració amb els que al llarg de la història han tingut responsabilitats de govern i han participat del projecte socialista", ha dit, tot demanar "esperar a conèixer les motivacions" que han empentat aquestes persones a deixar el PSC.

Pel que fa a la possibilitat d'engegar accions disciplinàries o reclamar-los la devolució de l'acta als càrrecs electes implicats i, especialment, a Geli i Ventura, Iceta ha mantingut una postura més que tolerant. "M'estimaria primer parlar-ho amb elles primer. De moment, no s'han donat de baixa del PSC. Si elles consideren que poden seguir fent les tasques parlamentàries que se li han encomanat amb la disciplina de grup parlamentari, podran seguir-ho fent", ha sentenciat.

Tot i matisar que al PSC no està permesa la doble militància amb cap altre partit, ha volgut recordar que "històricament el grup parlamentari del PSC ha tingut independents", donant a entendre que aquesta podria ser la consideració que tinguessin a partir d'ara Geli i Ventura si decideixen no abandonar el grup. A més, Iceta és conscient que "podríem estar al final de legislatura" i ja no tindria sentit obrir un altre conflicte amb Moviment Catalunya al Parlament. "Veurem en quines condicions es produeixen aquestes decisions i si han de tenir conseqüències", ha dit.

Iceta ha assegurat que, de moment, no ha parlat amb les persones implicades i que només va rebre "uns SMS" dimecres al vespre explicant que "farien una roda de premsa divendres per anunciar la confluència de Moviment Catalunya amb NeCat".