El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va defensar la via de l'entesa i el pacte per solucionar els problemes polítics i va defensar el debat però partint "de l'estricte terreny de la realitat, sense enganys ni mitificacions". Rajoy va fer aquesta reflexió en la seva intervenció a l'acte de lliurament del LVI premi Fernández Latorre, que ha concedit el grup periodístic La Voz de Galicia al politòleg Xosé Luis Barreiro Rivas. Sense esmentar explícitament en cap moment el debat generat amb el 9-N, ni el president de la Generalitat, Artur Mas, el cap de l'Executiu va insistir en la defensa de la Constitució i va instar a entendre la història "com un vehicle per practicar la concòrdia i no l'enfrontament". Rajoy va citar el llibre del guardonat en aquest acte, La España evidente, per subratllar que en aquesta obra es fa una defensa del país des d'una perspectiva moderna i europeista amb la qual, va dir, no podia estar més d'acord.

En concret va abonar la seva proposta de recuperar els valors ètics, polítics i històrics que enforteixen el patrimoni comú del país, així com el seu rebuig de la idea d'Espanya com mer concepte polític i la posada en valor d'una nació forjada en la convivència, els èxits i els fracassos. Per a Rajoy, Espanya és una comunitat de vida amb una història compartida i una cultura comuna, i la història, amb la qual va dir que no s'havia de "frivolitzar", explica que els espanyols són hereus de cinc segles de vida en comú que fan que visquin en la nació més antiga d'Europa. "Un projecte en absolut esgotat, ja que va ser capaç d'il·luminar fa amb prou feines quaranta anys i, gràcies la generació de la Transició, una Constitució que ha brindat un període exemplar d'estabilitat política i ha proporcionat les més grans cotes de benestar que mai van poder imaginar els espanyols", va subratllar.

Insistint en les lliçons del llibre de Fernández Latorre és quan Rajoy va dir que una d'elles és que "el camí segueix sent la recerca de l'entesa, el compromís i el pacte social".