L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha considerat avui la querella que la Fiscalia ha decidit presentar contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i dues conselleres com "l'enèsim atac de l'Estat espanyol a l'autogovern" i ha expressat la seva solidaritat amb el Govern.

L'ANC lamenta en un comunicat el que considera un altre "atac", a l'autogovern, però també "a les llibertats democràtiques a Catalunya", i adverteix sobre les conseqüències d'"intentar reprimir per la via judicial als representants legítims dels catalans".

Després d'expressar "tota la solidaritat" al president Artur Mas, a la vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega, i a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, l'ANC reprotxa "la falta de qualitat democràtica de l'Estat espanyol, que utilitza les lleis com a instrument per coartar la llibertat d'expressió d'una societat".

Per a l'ANC, presentar una querella "contra els representants polítics que han de posar les urnes perquè els seus ciutadans es puguin expressar lliurement" denota "una actitud antidemocràtica que s'agreuja tenint en compte el recent exemple del Regne Unit i el referèndum escocès".

Segons l'ANC, emprendre accions judicials contra el Govern "deixa clara la impossibilitat d'un encaix polític de Catalunya dins d'Espanya", ja que "ni hipotètiques terceres vies, ni futurs canvis de majories al Congrés dels Diputats, ofereixen alguna possibilitat real de resoldre satisfactòriament el conflicte polític existent".

Reivindica, en aquest sentit, com solució "unes eleccions plebiscitàries amb un mandat democràtic clar amb el qual actuar" ja que "només d'igual a igual, d'Estat a Estat, podrà haver-hi una relació política positiva entre les dues parts".

Sobre la possibilitat que la querella generi algun tipus de mobilització de protesta, l'ANC assenyala que "estarà atenta a les novetats" sobre aquesta actuació judicial "per actuar pacífica i democràticament en defensa dels legítims representants de Catalunya".