La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va rebutjar ahir una reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy, aprofitant que aquest visita Barcelona el 29 de novembre. "Ni són les formes ni és el moment. El president del govern va a un acte de partit, amb això està tot dit". Així de taxativa es va expressar en roda de premsa a Madrid després de participar en una reunió amb els portaveus autonòmics de la formació, on es va acordar que el PPC s'encarregarà de coordinar i supervisar totes les iniciatives que faci el PP a la resta d'Espanya que estiguin relacionades amb Catalunya.

Per la seva banda, el president del Govern, Mariano Rajoy, va deixar oberta la porta del diàleg sobre Catalunya amb Artur Mas i amb Pedro Sánchez, però advertint al primer que no parlaria de sobirania nacional i al segon que es deixés d'"eslògans" que no deien res i concretés quina reforma constitucional pretenia. L'escenari d'aquestes reflexions va ser l'hemicicle del Congrés, on va respondre a una pregunta del líder del PSOE sobre les seves previsions d'actuació després del 9-N. Davant el ple, el missatge de Rajoy va ser el de la seva plena disposició a dialogar encara que, com va fer davant les pretensions independentistes, posant un límit clar: no ho faria sobre res que afectés la sobirania nacional.

Rajoy no va donar resposta a la invitació del Govern català de reunir-se amb el president de la Generalitat, però en les cinc línies de treball que va explicar que pensa seguir en relació amb Catalunya ha inclòs la seva disposició a parlar amb Mas sobre com seguir resolent els efectes de la crisi i sobre el document que li va lliurar l'última vegada que tots dos es van reunir al Palau de la Moncloa. En aquest document, que li va fer arribar en l'entrevista del passat 3 de juliol, Mas enumerava 23 qüestions al marge de la consulta, com les relatives al finançament o les infraestructures. Si Rajoy no posa obstacles a entaular un diàleg sobre aquestes, sí que adverteix que entre les seves altres línies d'actuació seguirà defensant les seves posicions polítiques a favor de la sobirania nacional i la validesa de la Constitució espanyola.

Objectiu del PSC

Unes paraules que topen amb la pretensió del PSOE d'abordar un procés de reforma constitucional que, segons va dir Sánchez, considera que és l'única via de solució al problema català. Però Rajoy va retreure al líder socialista que segueixi sense concretar el que pretén amb la seva reforma i es limiti a plantejar mers "eslògans". "Així no se solucionen els problemes d'Espanya ni de cap lloc d'Espanya", li va etzibar. Sánchez va voler deixar patent que el PSOE defensava la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols i va avisar el cap del Govern que els problemes polítics no es resolien donant-los l'esquena perquè, si no oferia solucions, ell es convertirà en part del problema. Va explicar que la seva reforma constitucional implicava regenerar la vida democràtica, intentar tancar el "fossat de desconfiança" entre institucions i ciutadania, blindar drets socials, reconèixer alguns drets que no existien el 1978 i també passar de l'Estat autonòmic a un Estat federal.