20 de novembre de 2014
20.11.2014

NeCat i Moviment Catalunya crearan al gener un nou partit

Geli, Tura i Ventura han anunciat que deixaran el PSC

20.11.2014 | 13:34

Les negociacions han fructificat. NeCat -el partit escindit del PSC i fundat per l'exconseller Ernest Maragall- i Moviment Catalunya -el corrent intern del PSC fundat per l'actual president, Àngel Ros, liderat per les diputades Marina Geli i Núria Ventura i al que pertanyen exconsellers com Montserrat Tura o Joaquim Nadal- presentaran divendres l'acord a partir del qual han decidit fundar un nou partit al marge del PSC. La nova formació naixerà formalment al proper mes de gener, però els integrants que encara militen al partit socialista que lidera Miquel Iceta començaran ja mateix a abandonar-lo.

El nou partit encara no té clar el seu nom, però sí quines organitzacions en seran les fundadores, quan es presentarà i que començarà a caminar al gener. Així, la formació de l'ara eurodiputat Maragall -actualment coaligada amb ERC- i el corrent intern del PSC confluiran divendres en un acord públic que portarà a la creació de la nova marca.

Les conseqüències de l'aparició del nou partit no es faran esperar. Noms tan coneguts com el de Marina Geli, Núria Ventura -ambdues diputades al Parlament-, Pia Bosch -regidora a Girona-, l'exconsellera Montserrat Tura o alguns alcaldes de l'anomenat sector catalanista deixaran de militar al PSC en breu per passar a fer-ho a la nova formació. Altres com Joaquim Nadal, exconseller i exportàveu del Govern, o Àngel Ros, ara per ara president del PSC, podrien acabar marxant també, donada la simpatia manifesta i l'impuls que han donat sempre a Moviment Catalunya. El també exconseller Antoni Castells també ha donat suport als que formen el nou partit, tot i que ell fa temps que ja va abandonar el PSC.

Amb Marina Geli i Núria Ventura es tornarà a repetir, doncs, el conflicte al grup socialista del Parlament que ja va existir amb el líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, quan va anunciar la seva baixa al PSC per crear una nova formació però mantenia el seu escó. De moment, segons ha pogut saber l'ACN, les dues diputades es mantindran al grup del PSC a l'espera de veure si es convoquen eleccions anticipades. Si en les properes setmanes es desvetlla que la legislatura ha de continuar, Ventura i Geli passaran a ser no adscrites o abandonaran el Parlament, sempre que el PSC no decideixi expulsar-les abans del grup.

La confluència entre NeCat i Moviment Catalunya deixa, de moment, al marge a Avancem, però sembla que ningú tanca les portes a acords posteriors al moment de la creació del nou partit. Amb tot, les fonts consultades no descarten que a les properes municipals la nova formació pugui alternar llistes en solitari, altres compartides amb el PSC i altres on competeixi directament amb els socialistes en el mateix ajuntament. En qualsevol cas, l'estratègia està per definir i dependria, també, de possibles acords amb el partit d'Iceta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema