CiU, PSC i PP van impedir ahir a la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament la compareixença de l'expresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) Manuel Bustos i de diversos alcaldes imputats judicialment pel cobrament de sobresous o dietes. La petició de compareixença de Bustos, que al seu torn està imputat per d'altres presumptes delictes dins del denominat Cas Mercuri, quan era alcalde de Sabadell, va tenir el suport d'ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP però no va prosperar ja que els vots conjunts de CiU, PSC i PPC ho van impedir. Pel que fa a la compareixença davant la CAI tretze alcaldes més imputats pel cobrament de sobresous o dietes -camuflats en la comptabilitat de l'FMC com a "indemnitzacions"- va ser rebutjada amb una majoria més àmplia, ja que ERC es va sumar al bloc de CiU-PSC-PP, en considerar la diputada Gemma Calvet que era suficient amb citar Bustos per donar explicacions polítiques pel succeït. En el debat de les propostes de compareixença, Quim Arrufat (CUP), Jaume Bosch (ICV-EUiA) i Carina Mejías (Ciutadans) van defensar la necessitat que Bustos i els altres alcaldes imputats acudissin al Parlament per donar "explicacions polítiques" sobre el pagament de sobresous.

Gemma Calvet, d'ERC, va considerar que l'única compareixença que estava justificada era la de Bustos, i que el seu partit també donaria suport a què es personés el gerent de l'FMC, però no els altres alcaldes ja que entén que no van prendre cap decisió sobre això i que podien ignorar que les quantitats de diners que els assignava l'entitat municipalista podien ser irregulars. Marina Geli (PSC) i Lluís Maria Corominas (CiU) van rebutjar totes les compareixences, inclosa la de Bustos, amb l'argument coincident que havien d'evitar-se "judicis paral·lels" perquè l'assumpte estava sent investigat judicialment.

Santi Rodríguez, del PP, va indicar que, ja que Bustos ja podria comparèixer davant la comissió d'investigació creada entorn de Cas Pujol i el frau fiscal, el seu partit considerava millor "posposar" la possibilitat que també fos citat a la CAI. El jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell investiga en una peça separada (25 bis) del Cas Mercuri el cobrament de sobresous per part de 44 alcaldes i exalcaldes de l'FMC en l'època en la qual Manuel Bustos (PSC) presidia aquest ens municipalista.

La jutge que instrueix la causa també ha ordenat investigar si els imputats es van beneficiar d'una doble dieta.