El secretari general d'Unió Democràtica (UDC), Ramon Espadaler, considera "paradoxal" que ERC hagi retirat el seu suport parlamentari al Govern quan aquest ha complert amb el compromís electoral del 9-N. "Algú ens haurà d'explicar les raons d'aquesta curiosa paradoxa", va afirmar ahir, tot recordant els "costos" que ha tingut per al Govern l'organització del procés participatiu del 9-N, un dels punts més importants del seu programa electoral.

"Quan l'hem complert [el compromís electoral] ens trobem amb la ruptura del suport parlamentari que ens ha permès arribar fins aquí", va assenyalar el dirigent d'Unió, que va felicitar el president de la Generalitat, Artur Mas, pel seu compromís en l'impuls d'aquest procés, que ha estat possible, va apuntar, gràcies a la unitat dels partits proconsulta.

Unió defensa esgotar la legislatura per "garantir l'estabilitat" a Catalunya, mentre CDC va refredar també la possibilitat de celebrar eleccions anticipades en considerar que la "prioritat" ara és ampliar el suport social a la independència.

CDC i UDC van celebrar ahir els els seus primers consells nacionals després del 9-N, en un moment en el qual Mas va mantenir una ronda de contactes amb els partits que defensen el "dret a decidir" dels catalans (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) per valorar si avança les eleccions catalanes.

Mas va assistir al consell nacional de CDC però va cedir el protagonisme al coordinador general de la formació, Josep Rull, qui va assegurar que encara que hi ha molta gent que té molt clar que vol la independència, "el quan no és el més important".

Rull va posar fre a la demanda immediata d'eleccions anticipades i va destacar que l'objectiu és "ampliar la base" social a favor de la independència perquè quan se celebrin els comicis guanyi aquesta opció.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va dir que veu com a escenari més probable unes eleccions "precipitades" a Catalunya, el desenllaç de les quals podria suposar un Parlament "més polaritzat i fragmentat" i que estarà en pitjors condicions per "negociar res".

Per la seva banda, el portaveu del PPC, Enric Millo, va reclamar a Mas que deixi de banda el procés independentista i comenci a governar pensant en "tots" els catalans i no només en aquells que aposten per la independència. "El 9-N ja ha passat, és necessari superar-ho i deixar d'estar enfangats en aquest debat inútil", va assegurar abans de demanar a Mas que detalli les característiques dels pressupostos del 2015.