L'assessor fiscal de la família Pujol des de 1983, Juan Antón Sánchez Carreté, va afirmar ahir al jutge Pablo Ruz que no li consta que l'expresident català i el seu primogènit tinguin comptes a l'estranger i que no va saber res de la suposada herència que van rebre els fills fins setmanes abans que Jordi Pujol la fes pública. Sánchez Carreté va declarar com a testimoni a l'Audiència Nacional en l'últim dia de la ronda de declaracions a 36 imputats i testimonis davant del jutge que investiga l'origen de la fortuna a l'estranger del primogènit de la família Pujol, Jordi Pujol Ferrusola.

Segons van informar fonts presents en la declaració, l'assessor fiscal dels Pujol va assegurar que mai havia tingut constància dels comptes a l'exterior que l'expresident català va reconèixer haver tingut sense regularitzar, ni tampoc de l'herència milionària a la seva dona i fills amb la qual va intentar justificar la procedència d'aquests diners. Jordi Pujol pare va fer públic un comunicat el 25 de juliol reconeixent que havia tingut aquests comptes i que havia regularitzat amb Hisenda aquests diners, un document del qual l'assessor només va tenir coneixement setmanes abans. Sánchez Carreté va relatar que l'expresident català li va preguntar com tractar aquest assumpte i ell li va donar la seva opinió, encara que no va explicar què li va dir exactament. Respecte a Jordi Pujol fill, va sostenir que va portar fins a 2013 l'impost de societats de les seves cinc empreses i també, com a "bonus", feia la declaració de la renda del matrimoni, encara que va afegir que era molt senzilla i pràcticament es tractava de confirmar l'esborrany.

El fiscalista va assegurar al jutge que en cap operació que ell va analitzar de les seves empreses apareixien comptes a l'estranger, encara que l'Agència Tributària va detectar moviments de divises per valor de 32 milions de Pujol Ferrusola i la seva dona entre 2004 i 2012 a tretze països com Suïssa, Illes Caiman, Liechtenstein i Gabon.

Més declaracions

Ahir també va declarar Jordi Puig Godes -germà del conseller català de CiU, Felip Puig- que va negar qualsevol relació entre el seu germà i el primogènit dels Pujol, amic seu de la infància. Se li va preguntar per un contracte el 2001 entre l'empresa Isolux i el Govern del Gabon per instal·lar allà xarxes elèctriques, per la qual cosa Pujol Ferrusola va facturar 600.000 euros a Isolux en concepte de tasques d'intermediació que els investigadors creuen que no van existir. En un principi va negar saber res d'aquest contracte, però llavors la fiscal li va ensenyar uns correus electrònics que va mantenir amb Isolux el 2001 parlant de reunions i viatges per aquest assumpte, que ell va reconèixer com a propis. En aquell moment, va admetre que va fer una espècie de labor comercial en aquesta contractació, per la qual, va dir, no va cobrar res.

Per un altre negoci a Mèxic en què va estar implicat el fill de Pujol va declarar l'exconseller de Presidència de les Canàries Julio Bonis, que resideix actualment al país centreamericà. Bonis va indicar -segons fonts judicials- que va oferir una empresa que tenia a Mèxic perquè ell i inversors espanyols participessin el 2006 en el projecte d'urbanització turística de Blau de Cortez, a la regió de Baixa Califòrnia.