La portaveu del PSC, Esther Niubó, ha estat l'encarregada de valorar el 9-N. Després de "felicitar" els organitzadors per "la tranquil·litat, el civisme i el normal desenvolupament de la jornada", ha considerat que "l'èxit" de participació ha demostrat "que no podem continuar així" i que hi ha una majoria de catalans que volen "un canvi en les relacions amb la resta d'Espanya". És per això que ha instat, d'una banda, a Artur Mas i Mariano Rajoy a "seure i negociar" una "solució que permeti superar el malestar dels catalans", i d'altra als partits polítics a presentar "propostes i fulls de ruta" sobre el futur de Catalunya per confrontar-los amb la reforma federal de la Constitució del PSC.

El PSC ha valorat el procés participatiu com una cita més de mobilització on s'ha fet palès el "malestar" dels catalans amb Espanya. És en aquest marc que Esther Niubó ha considerat que amb el 9-N "ha quedar clar, un cop més i en portem cinc, que no podem continuar així". "Existeix des de fa anys a Catalunya una gran voluntat de canvi en les relacions amb la resta d'Espanya, que ni el Govern català ni l'espanyol han sabut canalitzar en els darrers anys", ha afegit la socialista, que ha volgut remarcar que donat l'historial de protestes massives i el fracàs de les converses entre Artur Mas i Mariano Rajoy, "la situació política actual és insostenible".

Però tot i això, el PSC "no es resigna al trencament que es deriva de l'immobilisme d'uns i d'altres". "Fins ara han estat els tribunals i la fiscalia els protagonistes. A partir de demà, esperem que es recuperi la política amb majúscules", ha sentenciat la portaveu socialista, que ha aprofitat per "exigir a Mas i Rajoy que posin el comptador a zero i que els dos governs parlin i obrin una negociació que permeti superar el malestar i la fatiga actual". "No ho han pogut fer pitjor fins ara i ara toca que se centrin en resoldre el problema", ha etzibat.

Niubó també ha recordat que, tal i com va avançat la setmana passada, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, farà demà de nou la seva proposta en ferm per reformar la Constitució en sentit federal i hi hagi "un nou acord que pugui ser votat pel conjunt de ciutadans".

En aquest sentit, ha instat a la resta de formacions polítiques a fer les seves "propostes" i detallar els seus "fulls de ruta" sobre el que volen per a la Catalunya del futur. I amb totes elles sobre la taula, contrastar i "negociar" entre tothom.