ICV-EUiA considera que aquest diumenge Catalunya "s'ha guanyat el dret a decidir" el seu futur polític i la relació amb l'estat espanyol en un referèndum o consulta vinculants i amb totes les garanties democràtiques i legals. En una compareixença després de la clausura dels punts de votació, el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, i el portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, han felicitat els voluntaris per fer possible el procés participatiu i als votants per la seva actitud "alegre i cívica". En aquest sentit, han opinat que la ciutadania ha "derrotat" el govern espanyol, el PP i fins i tot el PSOE, que han interposat, segons els ecosocialistes, molts "obstacles".

Vendrell ha qualificat la jornada de "gran, massiva i expressiva manifestació de dignitat democràtica" perquè la gent "ha votat i ha signat amb alegria i emoció". De fet, ha opinat que la denúncia a organismes internacionals ha fet que el conflicte català es converteixi en un "conflicte democràtic de dimensió europea".

"Avui ha guanyat la democràcia contra l'autoritarisme i el PP, que ha perdut, perquè les amenaces no ens han aturat", ha afirmat, afegint que "hi ha un guanyador, la ciutadania". A més, creu que s'ha trencat la previsió del PP, perquè aquest diumenge no ha estat un dia "normal com els altres". Això, segons ell, evidencia que "el règim bipartidista de l'estat està més en crisi que ahir".

Sobre la participació, l'ha considerat "molt bona", però creu que no es pot comparar amb altres processos electorals, cosa que, segons ell, afegeix mèrit a la participació d'aquest diumenge, perquè hi ha hagut dificultats logístiques, com la reducció de col·legis electorals, i hi ha hagut una "actitud molt hostil" per part d'alguns partits i del govern.

Per això, creu que Catalunya ha fet un pas per guanyar-se el dret a realitzar una consulta amb plenes garanties democràtiques. Però, segons ell, unes eleccions plebiscitàries "no serien la solució", ja que cal resoldre una sola pregunta, la de la relació entre Catalunya i Espanya, i en unes eleccions es resolen "altres preguntes". Malgrat això, creu que la legislatura està esgotada i també cal avançar les eleccions al Parlament.

Per la seva banda, Mena ha dit que la participació, que superarà previsiblement els dos milions de persones, ha suposat una "jornada i un missatge molt positiu", sense cap incident remarcable ni provocació, segons ell. També s'ha felicitat per la recollida de signatures del document de denúncia que es presentarà a l'ONU, la Unió Europea i altres organismes internacionals contra el govern espanyol per impedir els drets polítics i d'expressió de la ciutadania de Catalunya.

Aquest "gran èxit col·lectiu" feia falta a Catalunya, ha dit Mena, que ha fet "del vot i la denúncia una eina molt potent de mobilització contra el govern espanyol, que vol segrestar el dret a la democràcia". Per això, considera que "el govern del PP i la seva actitud ha sortit derrotada, perquè no es pot lluitar contra la democràcia". "Els catalans hem demostrar que volem una nova política, una nova manera de fer les coses, s'ha acabat l'immobilisme del PP, la seva prepotència", ha afegit. "Votar és la solució, i no hi ha sortida que no passi per les urnes, diu. Per això, amb els "obstacles" que ha posat el PP i "massa vegades el PSOE", i les "amenaces de l'estat, Catalunya s'ha guanyat el dret a decidir amb mandat legal i amb totes les garanties democràtiques".

Finalment, Vendrell considera que l'actitud de la fiscalia i de l'estat tenia "certa voluntat intimidatòria, però no s'ha materialitzat perquè no hi ha cap base" legal per retirar les urnes.