El procés participatiu del 9-N és el punt i final de la via referendària per obtenir un mandat a favor de la independència. Aquesta és l'opinió que ha expressat aquest dilluns la secretària general d'ERC, Marta Rovira. "Hem esgotat la via de diàleg pel referèndum", ha assegurat. "I, després d'escoltar les reaccions del govern espanyol al 9-N l'actitud continua sent la mateixa: no", ha afegit. Després de "l'èxit històric" del 9-N, els republicans interpreten que s'ha entrat en una nova fase que fa necessàries unes "eleccions constituents" per refermar el "mandat democràtic" que entenen que ja han donat els catalans durant les 11 hores de votació. "Ahir vam fer un acte de sobirania", ha subratllat.

"Ho hem intentat absolutament tot. Fins a 16 vegades hem anat al congrés espanyol a demanar autorització. No ens sembla que hi pugui cabre una dissetena vegada", ha opinat Rovira durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Permanent Nacional d'ERC. La solució per vehicular el sentiment independentista passa, segons Rovira, per unes "eleccions constituents". El Parlament constituent iniciaria les reformes legislatives necessàries per fer la transició d'un Estat a l'altre. En opinió de la secretària general republicana també caldria configurar un Govern constituent "amb la màxima representació política possible" que s'encarregués de liderar la transició i obrir un procés constituent perquè la ciutadania pogués escollir com vol que sigui aquest nou Estat.

Per assolir aquest mandat els republicans continuen reclamant unes eleccions anticipades, tot i que aquest dilluns han evitat marcar un límit temporal concret. "Les coses bones no s'han de fer esperar", s'ha limitat a dir Rovira. En tot cas, ERC no decidirà si aposta o no per una llista unitària amb altres formacions independentistes fins que no tingui clar quin mandat es generaria. Els republicans tenen clar que aquest mandat hauria de ser el de construir de forma immediata la independència. "Ara és el moment d'iniciar trobades, reunions i reflexions que ens serveixin per determinar el què", ha explicat.

Pel que fa estrictament al 9-N, Rovira ha destacat "l'èxit històric" que ha suposat i ha llençat "2,2 milions de gràcies" a tots els que hi van participar. També ha agraït al Govern la seva implicació perquè la jornada acabés sent massiva. Rovira ha assenyalat que, a més de la participació, "l'èxit" de l'independentisme també va ser "rotund i clar". "Ahir ens van demanar un mandat polític molt clar: volem construir un nou país. Ara ens toca als polítics donar resposta a aquest mandat polític", ha indicat.

Rovira ha subratllat que la majoria de les persones que van votar el 9-N ho van fer "convençudes que, per damunt de les amenaces, del discurs de la por, de les providències del TC i de tots aquells que volien fer impossible que es votés, hi havia el seu dret de vot, la seva llibertat d'expressió i la democràcia".

"Ahir es van donar dos missatges molt clars. El primer: la jornada va ser un acte de sobirania dels ciutadans de Catalunya, que vam demostrar que estem preparats per exercir la independència i constituir-nos com a nou Estat. El segon: entenem que hem d'obtenir un mandat constituent", ha reflexionat la número 2 republicana. Ella, juntament amb el president del partit, Oriol Junqueras, i la resta de membres de la Permanent Nacional s'han reunit aquest dilluns per celebrar "l'èxit del 9-N". Han conversat amb els periodistes en un ambient distès i Junqueras fins i tot ha demanat poder fer servir una càmera de fotos i una de vídeo, amb les que ha fotografiat i filmat les persones que habitualment l'enregistren a ell.