El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va presentar ahir el full de ruta que defensarà el seu partit en l'etapa posterior al 9-N, que passa per la convocatòria d'eleccions i per crear estructures d'estat, però en la qual també es proposa propiciar una secessió amistosa i un referèndum vinculant. En una roda de premsa realitzada al Pati Llimona de Barcelona, Junqueras va donar a conèixer els passos que impulsarà ERC en els pròxims mesos i el primer dels quals és la convocatòria d'unes eleccions catalanes "com més aviat millor".

El full de ruta d'ERC neix avalat per un manifest subscrit per diverses personalitats de la cultura catalana en què es defensa que els partits favorables a la independència concorrin amb "punts programàtics compartits" en una "aliança" però sense que això suposi necessàriament una llista única. En el text s'advoca per "exercir" la independència des del primer dia de la següent legislatura, si hi ha una majoria favorable al Parlament, i formar un govern de concentració de transició nacional que creï estructures d'estat i elabori les lleis fonamentals de caràcter constituent.

ERC proposa iniciar, en paral·lel, el procés de redacció de la futura constitució catalana, i propiciar una "secessió amistosa" amb l'Estat espanyol. Entre els aspectes més innovadors, figura el que "prèviament" a la declaració d'independència per part del Parlament, les institucions catalanes "es mantindran predisposades a pactar amb l'Estat espanyol i la comunitat internacional" un referèndum d'autodeterminació vinculant.