El president català, Artur Mas, ha denunciat avui que els sistemes informàtics de la Generalitat van patir un "atac organitzat duríssim" durant el 8 i 9 de novembre, coincidint amb el procés participatiu, un atac que, "per la seva envergadura", ha dit, "no pot ser de hackers amateurs".

En roda de premsa després de la reunió del Govern, Mas ha explicat que les peticions d'informació sobre sistemes operatius i informàtics de la Generalitat es van multiplicar per 20.000 el dia 8, mentre que en el 9N es van multiplicar per 60.000, respecte a un dia ordinari: "Mai no s'havia patit un atac organitzat d'aquest volum i aquestes característiques".

"Tenim la sospita que no poden ser uns quants hackers amateurs o tuiters amateurs, hi ha una altra cosa que estem analitzant. No podem assenyalar ningú en aquest moment, perquè no tenim base d'informació per saber qui està darrere d'un atac d'aquesta envergadura. Però és un fet absolutament inusual", ha afirmat.

Mas ha relatat que l'atac cibernètic "brutal" va posar en perill i risc durant unes hores temes tan sensibles per a l'administració de la Generalitat com l'accés al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i l'accés a historials clínics en coordinació amb el SEM, o les receptes electròniques per dispensar medicaments".

És per això que ha deixat clar que "no va ser una anècdota, sinó que ha tingut conseqüències significatives", ha afegit Mas, que ha assegurat que la Generalitat va concentrar aquells dies "el 90% de tots els atacs que va rebre l'Estat espanyol".

Una situació que demostra, segons el seu parer, "fins a quin punt el 9N es va fer en condicions d'obstaculització greu i gran per part d'alguns, que van intentar col·lapsar els sistemes d'informació de la Generalitat, cosa que vol dir posar en risc la prestació de serveis bàsics".

També ha avançat que el Govern estudia emprendre accions legals: "Hi ha diferents vies, però no hi ha una via elegida encara. Però sí que volem prendre algun tipus d'acció, perquè no és un tema amateur, és professional. El volum és tan gran i desconegut i va posar en perill tantes coses que tenim l'obligació", ha dit.

Mas s'ha mostrat en qualsevol cas "content i satisfet" i fins i tot "orgullós" que malgrat aquests "impediments en contra i condicions dures", l'operatiu del procés participatiu del 9N funcionés "com un rellotge".