UPyD ha presentat aquest diumenge al matí davant el jutjat una denúncia contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la consellera d'Educació, Irene Rigau, i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, pels delictes flagrants i permanents de desobediència, prevaricació i omissió del deure a perseguir delictes. El portaveu del partit de Rosa Díez a Catalunya, Ramon de Veciana, ha explicat en declaracions a l'ACN que han demanat al jutge que ordeni el tancament immediat dels punts de participació i s'ha mostrat partidari de la suspensió de l'autonomia i ha definit el 9-N com "l'operació de desestabilització política" més gran a l'Estat des del 23-F.

En la denúncia, UPyD exigeix que el jutge ordeni el tancament immediat dels punts de participació, s'intervingui tot el material que s'està utilitzant per a la celebració de la jornada, com ordinadors, paperetes i urnes de votació, entre d'altres; i la detenció i posada a disposició judicial "dels autors, cooperadors necessaris i demés responsables" del procés d'aquest diumenge.

En concret, el partit de Rosa Díez entén que el Govern està incorrent en un delicte flagrant "de desobediència" respecte la providència del TC del dimarts passat i considera que l'actitud del president de la Generalitat, Artur Mas, és una "negativa més que oberta a donar compliment a la suspensió acordada ni ha tingut la més mínima intenció de donar-ne compliment". Del conseller d'Interior, la denúncia fa constar "la inacció, complaença i connivència" i diu que la inacció és "patent, manifesta i total" per no ordenar als Mossos a "impedir la comissió del delicte" i no detenir i posar a disposició judicial els seus autors.

Es tracta de la segona denúncia presentada contra el president de la Generalitat, Artur Mas, registrés el passat 8 d'octubre davant el Tribunal Suprem una querella per "presumpta comissió d'un delicte de prevaricació" així com un de desobediència, usurpació d'atribucions i malversació de diners públics, a més de tres delictes electorals i contra els càrrecs públics. La querella també estava dirigida contra la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i els membres de la Mesa Anna Simó, Lluís Corominas, Josep Rull, i David Companyon per "desobediència".

Demana la suspensió de l'autonomia a partir de demà

El portaveu del partit de Rosa Díez a Catalunya, Ramon de Veciana, s'ha mostrat partidari de l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l'autonomia. Segons de Veciana, es compleixen les "condicions objectives" perquè així sigui i aquest dilluns el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'adreci al president de la Generalitat, Artur Mas, per advertir-lo de les conseqüències de la celebració del procés participatiu d'aquest diumenge , reuneixi el Senat i suspengui l'autonomia.

Pel dirigent d'UPyD a Catalunya, el president Artur Mas actua "amb voluntat de desestabilitzar l'ordenament constitucional de l'Estat" i ha assegurat que "des del 23-F no s'ha produït una operació de desestabilització política tan gran com l'actual". "El que va fer Tejero, Milans del Bosch i Armada ho està fent avui Mas a Catalunya sense la utilització de la violència física però sí violència moral i coacció cap als catalans que no som independentistes", ha afegit De Veciana, que ha definit el procés de participació com "un cop d'Estat en què s'utilitza l'Estat contra l'Estat".