La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha destacat la "històrica participació" i la "victòria contundent" del 'sí-sí' en el procés participatiu del 9-N. En una compareixença passades dos quarts de dotze de la nit, Rovira ha assenyalat que els resultats d'aquest diumenge generen una "obligació" als governants, que han de respondre a aquest "mandat" en favor de la independència. La número 2 d'Esquerra ha agraït la participació als milers de voluntaris -entre els quals ella mateixa- i als dos milions de persones que han votat: "avui milions de persones han decidit que el dret de vot dels ciutadans està per sobre de totes les amenaces del govern espanyol i per sobre de totes les providències del TC".

"Demà començà una nova etapa. Hem de treballar conjuntament per tenir la majoria parlamentaria que permeti exercir la independència, que és el que avui han decidit els ciutadans de Catalunya", ha indicat la secretària general dels republicans. Tot i que el procés participatiu no genera un mandat democràtic en sí mateix, Rovira està convençuda que el missatge en favor de la independència que ha llençat avui la ciutadania ha estat prou nítid com per "obligar" els polítics a buscar una solució.

"Els propers passos hauran de ser aquells que expliquin com obtindrem el mandat democràtic per a la independència", ha opinat Rovira. Unes eleccions anticipades són l'única via que detecten els republicans que, des de fa setmanes, reclamen que el president de la Generalitat, Artur Mas, es comprometi a convocar els comicis de forma imminent.

Segons ella, "ara és l'hora de la política", que "ha de rebre i correspondre el missatge clar que han donat els voluntaris i participants". "És l'hora de la independència. No pot esperar més. Haurem de trobar la millor fórmula per exercir-la tan aviat com sigui possible", ha afegit.

Rovira ha fet de voluntària a l'IES Vic i ha arribat a la seu d'ERC a Barcelona a les 23h, després d'acabar el recompte a la mesa que li tocava. Ha comparegut a la sala de premsa en presència de pocs mitjans de comunicació i d'alguns militants del partit.

Rovira no ha estat acompanyada pel president d'ERC, Oriol Junqueras, que s'ha quedat fent el recompte de vots a Sant Vicenç dels Horts i ha participat en diverses entrevistes durant la nit. A TV3, per exemple, ha qualificat la jornada "d'èxit extraordinari" i ha parlat de la necessitat de la convocatòria d'eleccions per a generar el mandat democràtic necessari per a la independència. Junqueras ha explicat que encara no s'ha plantejat seriosament la possibilitat de configurar una llista unitària entre els partits, perquè abans de parlar de qui hi serà cal definir per què servirà. "Definició precisa de què és el que entenem per independència i un calendari concret com l'exercim. Aquestes són les qüestions rellevants", ha afirmat.