El vicesecretari general d'Estudis i Programes del PP, Esteban González Pons, ha equiparat aquest diumenge el 9-N amb la construcció d'un "nou Mur de Berlín" a Catalunya i ha assegurat que el sobiranisme no és democràtic perquè "el plantejament democràtic és el de tots units, i no el d'uns separats dels altres". Segons González-Pons, el que es pot veure a Catalunya aquest diumenge és com "milers de persones" pretenen fer "marxa enrere en la Història", i construir un mur que "separa famílies, aïlla persones i trenca projectes vitals". Ha afirmat que avui hi ha molts catalans" que es pregunten "si hauran de marxar de Catalunya", però el PP garanteix que "cap espanyol haurà de marxar de Catalunya".

Ha fet aquestes declaracions en un acte a la seu del PP per commemorar el 25è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín, on ha intervingut també el vicepresident de Societat Civil Catalana (SCC), José Rusiñol, que ha demanat el "compromís" de tots els espanyols per eviatr "el que està passant a Catalunya" on el "secessionisme" ha projectat una imatge d'unitat que, segons ha afirmat, no és certa.

González-Pons ha afirmat que SCC "representen una societat viva que es resisteix que la política es converteixi en un únic discurs i que no acceptarà el mite de la unanimitat" i "tots coneixem la desgraciada història del SXX per culpa dels mites de la unanimitat". En aquest sentit ha afirmat que el PP vol fer una homenatge a totes aquelles persones "que encara poden perdre la seva llibertat i ser separades per un mur".

Un tros de mur al despatx d'Artur Mas

Segons ha dit, el "nacionalisme identitari" és "la totxana amb què es construeixen els nous murs a Europa", però al segle XXI "aixecar murs no es pot sostenir des del punt de vista del sentit democràtic" quan la democràcia "és més convivència i menys fronteres, més mestissatge i menys segregació, més solidaritat i menys proteccionisme, més integració i menys classisme i més dependència els uns amb els altres i menys independència". Al món, ha dit, hi ha repartits 300 trossos del Mur de Berlín, però "en falta un al despatx d'Artur Mas".

El sobiranisme no és un plantejament "democràtic"

En aquest marc ha assegurat "a la Europa d'avui ningú vol enfrontar unes famílies amb altres, i no hi ha ningú demòcrata i europeu que no aspiri a la unitat". Per aquest motiu ha preguntat com es poden acceptar "determinats plantejaments" com el sobiranisme "com si fossin autènticament democràtics, quan "l'autèntic plantejament democràtic és el de tots units, i no el de tots separats".

"Avui milers de persones construeixen un mur"

En aquest context, ha assegurat que contràriament al que va passar fa 25 anys a Berlín, quan "milers de persones van enderrocar un mur", avui "podem veure imatges de milers de persones construint un mur" però "el que no han de suportar els demòcrates és veure la Història caminant enrere" perquè "la Història camina a favor dels que enderroquen murs i no dels que els construeixen".

"Molts espanyols es pregunten si hauran de marxar de Catalunya"

Per últim, González Pons ha advertit que fruit de la situació a Catalunya molts espanyols es pregunten "si hauran de marxar de Catalunya", igual que molts berlinesos es preguntaven si, un cop creuat el mur, podrien tornar a casa seva. Amb tot, ha apuntat, el PP garanteix que "cap espanyol haurà de marxar de Catalunya".