El president del comitè de Govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha votat a les 10:00 hores al barri de Sarrià de Barcelona. El democristià -que no havia desvetllat fins ara quina seria la seva opció- ha explicat a la sortida que ha votat "un sí com una casa de pagès a la primera pregunta i no a la segona". Duran assegura que aquesta combinació és compatible amb la "confederació que proposa Unió" i ha explicat que ha optat per aquest vot perquè no és "independentista" però està "en desacord amb el tracte que Catalunya rep d'Espanya". El líder d'Unió, a més, ha afirmat que no té "en absolut" la sensació d'estar desobeint, en considerar que "la democràcia mai xoca amb un Estat democràtic".

Puntual a l'hora anunciada, Duran i Lleida ha aparegut al punt de votació que li corresponia. Ha arribat sol, tot i que l'esperaven per acompanyar-lo algunes persones del seu equip del partit. En arribar a la porta de l'Escola Orlandai, el líder d'Unió s'ha aturat a la taula on s'estan recollint signatures d'adhesió a la denúncia contra el govern espanyol dirigida als estaments internacionals. Seguidament, ha entrat al recinte de l'escola on, mentre esperava fent cua per poder votar, un dels presents li ha cridat "fora, fora" en castellà en veure'l allà. Quan ha li ha tocat el torn, ha votat ràpidament, ha saludat als membres de la mesa i ha sortit de l'escola per atendre als mitjans.

A preguntes dels nombrosos periodistes que havien assistit a la seva votació, el líder d'Unió ha fet una crida a la participació en el 9-N perquè, segons ha dit, és "molt important". "El poble de Catalunya ha de fer un exercici de maduresa democràtica. No són unes eleccions però és una possibilitat de participar. Espero que amb el recompte de participació hi hagi una participació molt alta. No tinc dubte que hi ha molta gent amb necessitat d'acudir, i espero que sigui un dia cívic, pacífic i sense problemes. Estic convençut que serà així", ha sentenciat el democristià.

Fins després de participar, Duran no havia volgut desvetllar què marcaria a la papereta abans de posar-la dins la urna, donat que els òrgans del seu partit havien optat per recomanar un vot favorable a la primera pregunta i donar "llibertat" per escollir la resposta a la segona. En acabar de votar, però, no ha tingut problema en resoldre la incògnita. "He votat un sí com una casa de pagès a la primera pregunta, perquè no estic gens d'acord amb l'actual situació ni el tracte que Catalunya rep d'Espanya. Unió va entendre que a la confederació que proposem es pot arribar des del sí i des del no a la segona pregunta. Respecto molt als independentistes, són necessaris, però jo no ho sóc i he votat no a la segona pregunta", ha concretat el democristià.

Malgrat totes les anades i vingudes legals entre l'Estat i la Generalitat, Duran i Lleida ha considerat, després de votar, que "en absolut" ha tingut la sensació d'estar desobeint cap directriu en haver participat del 9-N. "S'ha fet molt bé, i a l'hora d'exercir una opinió i la participació, una papereta a una urna és un exercici democràtic. La democràcia no xoca mai contra un Estat democràtic. No tinc cap sentit de desobediència", ha sentenciat.

Per últim, el líder d'Unió ha assegurat que la "determinació" del Govern amb el 9-N ha pogut estar decisiu perquè els ciutadans es decideixin a participar, però Duran ha volgut remarcar que "sense els voluntaris, el procés participatiu no hagué sestat possible". "Avui aquí no hi ha funcionaris en la seva condició de funcionari, hi ha voluntaris que sense ells no hi seria possible el 9-N", ha afirmat.