El diputat de la CUP Quim Arrufat ha constatat aquest dimecres que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "avorreix profundament" perquè la seva estratègia "es basa en un sol monosíl·lab, que és no". Per tot plegat, ha remarcat que "la via unilateral segueix" cap a l'exercici de la democràcia plena i la independència si així ho volen els catalans. "La seva posició és la d'un mur, i un mur, quan no té ni portes ni finestres, ni ofereix cap escletxa, ens el saltem, perquè si no quedem estancats", ha argumentat. Arrufat ha avisat que "no es pot comptar amb un mur, perquè frena, no escolta, no dialoga, no són interlocutors, i per això se'ls ha de tombar, se'ls ha de saltar".

També ha apostat per reforçar l'apel·lació a la comunitat internacional, que és el suport bàsic que el procés català ha de tenir en tot moment per plantejar el conflicte "en termes d'èxit i de continuïtat i arribar a una resolució democràtica proclamant la república catalana".

La via unilateral comporta "no només tirar pel dret", ha continuat Arrufat, sinó també "sentar les bases del que ha de ser un procés constituent i omplir de contingut la independència", perquè el camí "no és per canviar de bandera o de DNI, sinó per generar una situació política, econòmica i democràtica radicalment diferent".